Week van de scheidsrechter: interview met 3 Rood Zwart scheidsrechters

In het kader van de week van de scheidsrechter hebben we 3 Rood Zwart scheidsrechters gevraagd voor een interview:
Herman Ensink, Sam Holterman en Marvin de Goeij. Zij hebben hier direct enthousiast aan meegewerkt.

Hier hun antwoorden:
1. Het is nu de week van de scheidsrechter. Wist je al dat dit bestond en wat vind je er van dat dit georganiseerd wordt?
Herman
: Ja, wist van het bestaan. Vroeger kreeg je van de KNVB een toss-muntje of polsbandjes als beloning en had je gratis toegang tot amateurwedstrijden. Nu moet  je het met een algemeen bedankmailtje doen….maar het is goed dat hier jaarlijks aandacht aan wordt besteed, om zodoende meer scheidsrechters enthousiast te krijgen.
Sam: Ja zeker. Ik vind het goed, ook omdat we veel meer scheidsrechters nodig hebben.
Marvin: Ja, wist ik en denk dat het ook nut heeft hier jaarlijks aandacht aan te geven. Hierdoor wordt er namelijk (on)bewust aandacht gevestigd op de scheidsrechters die nodig zijn voor een wedstrijd. Aangezien clubs het redelijk vaak moeilijk hebben om genoeg scheidsrechters te krijgen, lijkt mij deze week goed om erkenning te geven aan de mensen die wel elke zaterdag/zondag op het veld staan.

2. Welk jaar ben je begonnen met fluiten? Welke teams/niveau fluit je nu meestal?
Herman
: Ongeveer 2005. Huidig niveau: seniorenteams, zondagochtend
Sam: in 2019, heb eerst altijd de jeugd gefloten van 015 t/m 019. Midden vorig seizoen ben ik overgegaan naar de senioren 1e elftallen in de 2e t/m 4e klasse. Ook als RZ alle wedstrijden niet gevuld krijgt met een scheids val ik regelmatig in. Ook wel eens zondags, en dan speel ik zelf nog een wedstrijd met mijn eigen team (RZ 3)
Marvin: Ik ben in het seizoen 2013/2014 begonnen met fluiten voor mijn maatschappelijke stage van de middelbare school. Ik was namelijk op zoek naar een plek en bij mijn club waar ik toen voetbalde boden ze maatschappelijke stages aan als scheidsrechter wat me wel interessant leek. Ik fluit zaterdags meestal 015 t/m 019 en zondagsmorgens een seniorenwedstrijd. Daarna soms nog een wedstrijd met mijn eigen team. (RZ 7)

3. Waarom ben je de ooit scheidsrechter geworden ?
Herman
: Noodgedwongen gestopt met actief voetballen vanwege een afgescheurde kruisband.
Sam: Ik ben scheidsrechter geworden doordat ik stage moest lopen voor school en dit bij de mooiste club mocht doen Rood Zwart, hier is mijn liefde voor fluiten toen ontstaan en blijven doen.
Marvin: Het eerste zetje werd gegeven door de maatschappelijke stage die ik moest doen. Uiteindelijk ben ik het blijven doen omdat ik voetbal erg leuk vind en ik naast het zelf voetballen graag ervoor zorg dat anderen ook een leuk potje kunnen voetballen

4. Waarom zou je anderen aanraden om ook scheidsrechter te worden?
Herman
: Na een actief voetballeven blijf je betrokken bij het spel en kun je spelers zo nodig corrigeren op hun gedrag
Sam: Omdat je er mentaal en conditioneel veel beter van wordt en het gewoon heel mooi werk is
Marvin: Persoonlijk leer je er erg veel van, je ontwikkelt je communicatieve vaardigheden en leert om met heel veel verschillende soorten mensen om te gaan. Daarnaast ben je veel met het spelletje bezig en krijg je ondanks dat dat niet het beeld is wel erg vaak waardering van de spelers/trainers en supporters langs het veld

5. Heb je nog een leuke anekdote van een wedstrijd?
Herman
: Nadat een speler van RZ verbaal liet blijken dat hij het niet eens was met mijn beslissing om een achterbal aan de tegenstander te geven, heb ik mijn boekje gepakt en hem gevraagd om z’n naam. Hij reageerde verbaasd en vroeg of ik hem daarvoor een gele kaart ging geven. Hierop gaf ik aan dat we bij RZ een gebrek aan scheidsrechters hebben en hij mij wel een geschikte kandidaat leek….
Sam: Mijn mooiste ervaring is toch wel dat ik mee mocht naar Portugal voor een groot BVO toernooi de “ Algarve cup” . Hier mocht ik veel grote wedstrijden fluiten dat was echt een grote beleving, alles was top geregeld.
Marvin: In het 2e jaar dat ik scheidsrechter was, was het nog gebruikelijk dat teams van elke wedstrijd een kort wedstrijdverslag op de website van hun club plaatsten. Toen ik een keer mijn eigen naam opzocht op Google vond ik een wedstrijdverslag van een uit team dat ik toen een keer had gefloten. Hier waren ze erg enthousiast en vol waardering over hoe ik gefloten had. Vaak krijg je wel iets te horen over hoe je het deed na de wedstrijd, maar in een wedstrijdverslag was wel nieuw voor mij. Leuk om terug te lezen!

6. Wat kan er beter bij Rood Zwart?
Herman
: Aanvulling en begeleiding van scheidsrechters.
Sam: Aanvulling en begeleiding van scheidsrechters. Ga ik korte termijn op pakken met nog aantal scheidsrechters in samenwerking met ons wedstrijd secretariaat
Marvin: Bij RZ kan ik me voorstellen dat het voor jonge scheidsrechters best lastig en eng kan zijn om een wedstrijd te fluiten. Wellicht is het dan een optie om de scheidsrechters die al langer fluiten een keer mee te laten kijken en te begeleiden Vaak zijn er hiervoor wel mensen te vinden alleen moet het nog een keer in gang gezet worden. Verder heb ik zelf gemerkt dat wanneer je een scheidsrechter shirt van de KNVB draagt je net iets meer uitstraling hebt. Wellicht kan RZ daarom een scheidsrechters tenue inclusief broekje en sokken van de KNVB faciliteren

7. Wil je verder nog wat kwijt?
Herman: ik erger me er soms aan dat veel teams vooraf aan hun wedstrijd de digitale elftalopgave nog niet hebben ingevuld. Daarnaast zie ik spelerspassen met babyfoto’s, vriendinnen, groepsfoto’s of televisietypetjes langskomen. Soms ontbreekt zelfs de foto.
Bij deze direct een oproep een recente pasfoto te uploaden in de voetbal.nl app én tijdig de digitale opgaaf in te vullen. Alvast dank voor de medewerking.
Sam en Marvin: niks toe te voegen, dank voor het interview, leuk!

Lijkt he jou leuk om scheidsrechter te worden? Meld je dan aan voor een cursus. Deze willen we z.s.m. weer laten verzorgen door een KNVB docent. Meld je aan bij info@roodzwart.nl en wij zorgen dat je een cursus krijgt. Kijk alvast voor meer info hier