“Voetballen zónder publiek is geen reet aan”…

Dat was wel een heel pakkende understatement van Wout Brama, één van de twee hoofdrolspelers tijdens het Sponsorcafé van v.v. Rood Zwart, afgelopen donderdag 11 november. Helemaal actueel na de aangescherpte corona maatregelen van 12 november. Hierin is bepaald dat er voorlopig geen publiek in stadions en langs de lijn bij amateurwedstrijden aanwezig mag zijn.
Wout was samen met zijn trainer Ron Jans te gast als prominente FC Twente vertegenwoordiger in het Noaberhoes van vv Rood Zwart. Het geheel stond onder leiding van de welbekende gastpresentator Eddy van der Ley, bij Rood Zwart geen onbekende als het gaat om het leiden van dit soort evenementen.

Het Sponsorcafé is al jarenlang een terugkerend evenement in de maand november, waarbij sponsoren van de club uitgenodigd worden aanwezig te zijn, evenals leden en belangstellenden. Vorig jaar helaas niet, vanwege de alom bekende reden. Maar nu (nog net) op tijd…, gezien de zorgwekkende Corona ontwikkelingen.
Handelend volgens de Corona-protocollen (iedereen werd bij binnenkomst gecontroleerd op geldige QR code én ID) werden alle aanwezigen vanaf 19.30 uur in het Noaberhoes ontvangen.

Voor aanvang van het sponsorcafé werden er drie leden van de sponsor commissie bedankt voor hun jarenlange inzet. Bestuurslid en voorzitter van deze commissie Vincent Kenkhuis overhandigde bloemen aan Jan Smit, Gerben van Sark en Rob Averdijk. Jan heeft vanaf begin jaren 2000 zitting in de sponsorcommissie. Hij was aanspreekpunt voor diverse sponsoren en is daarnaast altijd verantwoordelijk geweest voor het realiseren van sponsoruitingen op ons terrein. Gerben van Sark is sinds 2012 betrokken bij de sponsorcommissie. Hij voerde in deze periode de administratie. Vanaf 2015 heeft Rob Averdijk op gebied van PR & communicatie zitting genomen in de commissie. We danken de mannen nogmaals voor hun inzet de afgelopen jaren.

Exact 20.00 uur was de aftrap van een boeiende en enerverende avond. Opgebouwd in twee blokken van drie kwartier met daartussenin een pauze, werden Wout Brama en Ron Jans het hemd van het lijf gevraagd door Eddy van der Ley.
Beide mannen zijn dit seizoen “het gezicht” van FC Twente. Zeker na de pakkende recente 1-0 overwinning in de streekderby tegen het Almelose Heracles (van beide kampen zaten fans in de zaal!) zijn ze uitstekende representanten van de Enschedese club.

Ontspannen en relaxed zaten beide mannen op het podium en deden hun verhaal.
Brama, was als 10-jarige jongen een veel scorende spits van het Almelose PH. Daar had Jans totaal geen beeld bij. Mensen in de zaal lachen natuurlijk…
Op 11- jarige leeftijd is Wout gescout door FC Twente. In de pauze in de bestuurskamer vertelde Wout dat dit een talentvolle lichting was, waar ook o.a. ex Rood Zwart 1 spelers Erik Fiselier en Thijs Oude Meijers een tijdje deel van uitmaakten. Een heel klein percentage haalt uiteindelijk het 1e van de FC T en daar is Brama een mooi voorbeeld van.

Van der Ley vroeg Jans naar zijn hoogtepunt als voetballer. Daarbij refereerde Jans aan het feit dat hij als speler van FC Groningen in de uitwedstrijd bij AJAX in de Amsterdamse Meer na een 5-3 achterstand de uiteindelijke 5-5 gelijkmaker scoorde. Saillant detail: de bal werd na een schot van hem van richting veranderd, door ene meneer Cruyff…

Wout Brama sprak vol passie over de meest indrukwekkende dag in zijn carrière tot nu toe: de terugreis in de Engelse dubbeldekker na afloop van de kampioenswedstrijd in 2010 (2 mei, uit bij NAC, 0-2 winst). Hij heeft die dag met alles wat daaraan verbonden was als een film voorbij zien komen. Om het goed in te laten dalen en te herbeleven heeft ie weken daarna alles nog eens opnieuw bekeken om te beseffen hoe groots en enerverend die dag voor hem en heel Twente was geweest.

Ron Jans sprak over zijn ervaring als trainer bij FC Groningen. Hoe hij Luis Suárez na zijn komst in Groningen aan de hand heeft genomen om de Uruguayaan op weg te helpen. Want zegt Ron Jans, “ik was van meet af aan overtuigd van zijn kwaliteiten”. Na 6 weken betaalde zich dit al uit in een basisplaats, die hij niet meer afgestaan heeft. Hij volgt Suárez nog steeds.

Brama vertelde over zijn ‘uitstapjes’ naar PEC Zwolle en Australië. De wijze waarop zijn transfer naar Zwolle tot stand kwam heeft ie nog steeds pijn van in zijn buik. Het avontuur in het verre Australië was een mooie levenservaring. Maar zijn vriendin had toen al snel door dat zijn roots toch wel degelijk in Twente lagen…!

Ron Jans staat stil bij het moment dat hij de draad oppakte bij FC Twente. Samen met technisch directeur Jan Streuer zijn ze ergens ingestapt, waarvan ze geen idee hadden hoe dat zou uitpakken. Nu een hele tijd verder voelt hij zich meer dan ooit op zijn plek in Enschede.
Jans, wars van elk flamboyant gedrag, zegt zichzelf te willen zijn; nuchter, soms emotioneel betrokken, met veel passie en kennis van zaken.
Op de vraag aan Wout Brama hoe hij zijn toekomst ziet, kwam hij met een interessant understatement: Na zijn actieve carrière als voetballer ambieert hij misschien wel een rol als Technisch Directeur bij een BVO. Met zijn leeftijd (36), levenservaring en kennis van voetbal is hij nu vaak al de leider in het team. Een slimme vent met een goed stel hersens, kennis van voetbal, zou zo maar eens kunnen slagen in die missie.

Veel kwam er voorbij; verhalen over tegenstanders (Wesley Sneijder), opvallende medespelers (N`Kufo, Boschker), bijzondere trainers (Erik ten Hag, Alfred Schreuder), de rol van scheidsrechters (Bas Nijhuis, Bjorn Kuipers, Dennis Higler).  In het laatste deel konden nog vragen uit de zaal gesteld worden.

Na afloop was het nog even ouderwets gezellig in het Noaberhoes.