verslag jubileumfeest vrijdag 6 jan 2023

Jubileumwedstrijd Rood Zwart tegen FC Twente op De Scheetheuvel

Het leek wel pakjesavond. Op haar 100ste verjaardag werd voetbalvereniging Rood Zwart overladen met cadeaus. Van de koninklijke erepenning tot een nieuw clublied. Maar de grootste verrassing was toch wel de mededeling dat het grote FC Twente komende zomer naar Delden komt om een oefenwedstrijd te spelen tegen de kersverse eeuweling.

Het nieuws werd vrijdagavond bekend gemaakt tijdens het jubileumfeest in de grote tent naast het Noaberhoes. Enkele dagen eerder was daarvoor een speciaal filmpje gemaakt bij de Grolsch Veste in Enschede. Op twee videoschermen was te zien hoe Gerard Baake namens Rood Zwart een taart aanbood aan de spelers Wout Brama en Robin Pröpper. Op hun beurt feliciteerden die de club met het 100-jarig bestaan. Tevens onthulden ze dat FC Twente in voorbereiding op het nieuwe seizoen zal fungeren als tegenstander van Rood Zwart in de jubileumwedstrijd. Een mededeling die door de aanwezigen in de feesttent met luid gejuich werd ontvangen.

De exacte datum van de jubileumwedstrijd op sportpark De Scheetheuvel is nog niet bekend. Een en ander is afhankelijk van het verdere verloop van de lopende competitie van FC Twente: wel of geen nacompetitie, wel of geen Europees voetbal. Zodra de datum (waarschijnlijk ergens in juni of juli) definitief vaststaat, zal dat op de website van Rood Zwart en via de overige media bekend worden gemaakt.

Het was vrijdag op de kop af 100 jaar geleden dat Rood Zwart werd opgericht. Dat wordt een heel jaar lang gevierd met een groot aantal jubileumactiviteiten. Vrijdag was de officiële aftrap, met een drukbezochte receptie en aansluitend een spetterend feest tot in de kleine uurtjes.

De receptie kende een geanimeerd verloop, onder leiding van ceremoniemeester Jeroen Dorenbusch. Namens het gemeentebestuur kwam burgemeester Ellen Nauta bestuur en leden feliciteren. ”Rood Zwart draagt al 100 jaar bij aan de sportiviteit en leefbaarheid in Delden. Een mooie prestatie die grote waardering verdient.” De burgemeester kwam niet met lege handen. Namens ‘Zijne Majesteit de Koning’ overhandigde zij voorzitter Robert Ros de koninklijke erepenning. ”Een mooie kroon op het werk van alle leden, bestuursleden en de talrijke, onmisbare vrijwilligers.”

Namens de familie Koning ter Heege werd de club een speciaal jubileumvaandel aangeboden, dat een mooie plek zal krijgen in het Noaberhoes. Namens de ereleden bood oud-voorzitter Harry Dessens symbolisch een boom aan, als teken van een bloeiende vereniging. De boom zal later dit jaar geplant worden op het sportpark aan de Langestraat. Hans van Laarhoven, voorzitter van stadgenoot SV Delden, bracht de felicitaties over van alle voetbalverenigingen in de gemeente Hof van Twente. Hij wees erop dat 1923 een vruchtbaar jaar was voor de voetbalsport in de Hof. Want behalve Rood Zwart vieren dit jaar ook het Goorse Hector en SV Delden het 100-jarig bestaan.

De KNVB was vertegenwoordigd door Ate Brunnekreef (alias ‘de Snorre’) uit Goor. Hij karakteriseerde Rood Zwart als ‘een stabiele vereniging met een goed fundament’. Gerhard Bebseler, de nestor van de club, mocht tijdens de receptie een hoge onderscheiding van de bond in ontvangst nemen. Hij is benoemd tot lid van verdienste van de KNVB.

Bebseler (94) is al sind 1941 lid van Rood Zwart en bekleedde diverse functies binnen de club. ‘Een gigantische staat van dienst’, aldus Brunnekreef. Burgemeester Nauta speldde de zichtbaar ontroerde Bebseler de KNVB-speld op. Hij stal vervolgens de show door het clublied in te zetten. ‘Rode broek en zwarte trui.’ Het refrein werd uit volle borst meegezongen door de aanwezigen in de tent.

Ook de feestavond kende – naast het nieuws over de jubileumwedstrijd tegen FC Twente – nog enkele mooie verrassingen. Op initiatief van Ferry van Sluijters is een speciaal jubileumtenue ontworpen, dat deze avond werd onthuld. Als volleerde mannequins showden Jeroen Vos en Joost Weber de fraaie nieuwe outfit. Met onder andere het jubileumlogo op borst en kousen, gouden rugnummer en in de kraag het motto van Rood Zwart: ‘Met elkaar, voor elkaar’. Het is de bedoeling dat alle seniorenteams dit jaar het jubileumtenue gaan dragen.

Vervolgens werd een bijzondere jubileumauto onthuld bij de ingang van de feesttent. Een prachtige auto, volledig gepimpt door autoschadeherstelbedrijf Aart Visch: uiteraard in de kleuren rood en zwart en voorzien van het jubileumlogo. De auto kan af en toe gebruikt worden voor het vervoer bij uitwedstrijden. De primeur is binnenkort voor het 019-1 team.

De klapper van de avond was de presentatie van het nieuwe clublied, aangeboden door de jubileumcommissie aan de vereniging. Een echte meezinger, met de titel: ‘Als Rood Zwarter ben ik geboren’. Het lied werd live gezongen door het kwartet Marlot Raanhuis, Cindy Meen, Hans Baake en Otto Bötjer en viel meteen in de smaak, getuige de enthousiaste reacties.

Na die officiële plichtplegingen kon het feest in de tent echt losbarsten. En het bleef nog lang onrustig op De Scheetheuvel…