v.v. Rood Zwart blij met archief van nestor Gerhard Bebseler

Hij mag gerust Het Geheugen van Rood Zwart worden genoemd. Niemand die zoveel over de historie van de Deldense voetbalvereniging weet en heeft verzameld als Gerhard Bebseler. Zondag 18 september heeft hij zijn omvangrijke archief officieel overgedragen aan de club.

Bebseler is de nestor van Rood Zwart. Geboren in 1928, telg van een boerenfamilie uit Wiene. Onafgebroken lid sinds 1941, dus al meer dan tachtig jaar. Na zijn actieve carrière als voetballer bekleedde hij diverse functies binnen de vereniging: secretaris, wedstrijdsecretaris, lid van de redactie van het clubblad en lid van de vrijdagmorgen-klusploeg.

In de loop der jaren bewaarde hij zo ongeveer alles wat er over ‘zijn’ Rood Zwart werd geschreven. Bebseler heeft aldus een imposant archief opgebouwd, waaronder alle clubbladen vanaf het begin van de jaren ’50. Plus een hele rij mappen met onder andere krantenknipsels en foto’s.
En natuurlijk de talloze “In Memoriams” die hij in de loop der jaren heeft geschreven over overleden clubgenoten. Al die jaren lag het allemaal opgeslagen in een slaapkamer bij Bebseler thuis.

Maar aan de vooravond van het eeuwfeest van Rood Zwart – op 6 januari 2023 bestaat de club op de kop af 100 jaar – achtte hij het moment gekomen om zijn unieke collectie over te dragen aan de vereniging. Speciaal daarvoor heeft het bestuur een nieuwe archiefruimte laten inrichten in clubgebouw ’t Noaberhoes: in de voormalige garderobe in de hal.

Afgelopen zondag was de overdracht aan het bestuur. Bebseler mocht zelf de officiële ‘opening’ van de nieuwe archiefruimte “Onze Historie” verrichten. Voorzitter Robert Ros bedankte hem hartelijk voor het beschikbaar stellen van zijn archief aan de club. ”We zijn er hartstikke blij mee. Het is toch een stuk geschiedenis van de vereniging dat je niet kwijt wilt raken. Want dan mis je een deel van je verleden. Dankzij Gerhard Bebseler is dit bewaard gebleven.” In de jaren ’70 van de  vorige eeuw werd het clubgebouw van Rood Zwart op sportpark De Scheetheuvel getroffen door brand. Daarbij ging ook het verenigingsarchief grotendeels in vlammen op. ”Des te belangrijker dat het archief van Gerhard Bebseler niet verloren gaat”, aldus voorzitter Ros.