Theo Janssen neemt geen blad voor de mond bij Rood Zwart

Ex-FC Twente-speler Theo Janssen ziet een come-back in Enschede wel zitten. Hij zou best nog een keer bij zijn oude club aan de slag willen als assistent-trainer. Dat zei hij donderdagavond tijdens het jaarlijkse Sponsorcafé van voetbalvereniging Rood Zwart in Delden.

Jansen is sinds oktober 2022 assistent-trainer bij Vitesse, naast Phillip Cocu. Daarvoor trainde hij de talenten van de club uit Arnhem. Donderdagavond in Delden vertelde hij al ‘een paar keer’ gepolst te zijn voor de functie van assistent bij FC Twente. “Maar ik vond dat ik er nog niet klaar voor was. Maar in de toekomst zou ik het zeker wel willen, ja.”

Of hij misschien de ambitie heeft om ooit nog eens ergens hoofdtrainer te worden? “Ik twijfel. Daar komt zoveel méér bij kijken.
De omgang met sponsoren, met de pers. Ik wil met het spelletje bezig zijn, niet met al die dingen eromheen.”

Het was volle bak, donderdagavond in de kantine van Rood Zwart. ‘Tattoo Theo’ wordt er aan de tand gevoeld door schrijver/journalist Eddy van der Ley. De aanwezigen smullen van Janssens verhalen. Op aangeven van Van der Ley schudt hij de ene na de andere sappige anecdote uit zijn mouw. En daarbij neemt hij geen blad voor de mond. ‘Ome Joop’ Munsterman, Louis van Gaal, Aad de Mos (‘slechtste trainer die ik heb meegemaakt’), Bas Nijhuis (‘een clown’): allemaal moeten ze eraan geloven.

Volle laag
En passant krijgt ook Rood Zwart 1 – momenteel hekkesluiter in de vierde klasse – de volle laag. Dat begint al met de subtiele  introductie van presentator Van der Ley: ”Over de stand op de ranglijst van het eerste zullen we het maar niet hebben hé. Laten we het gezellig houden…” Even later richt Janssen zich rechtstreeks tot de aanwezige spelers van het eerste. ”In welke klasse spelen jullie? Vierde klasse? Dat is toch geen voetbal, man. Stop er toch mee!”

Maar ook zichzelf spaart hij niet. Openhartig vertelt hij over zijn eigen ‘zonden’ en zwakheden. Sigaretje, biertje, vrouwen. Janssen leefde niet bepaald als een modelprof in z’n actieve periode als voetballer. Had hij niet meer uit zijn carriére kunnen halen als hij wat serieuzer was geweest? “Ik was niet heel gedisciplineerd, dat klopt. Maar als ik dat wél was geweest, had ik het niet volgehouden.” Ondanks (of misschien wel juist dankzij) z’n reputatie van ‘bad boy’ groeide hij in Enschede uit tot publiekslieveling. Een cultheld. ”Ik ben zoals ik ben, ik ga me niet anders gedragen.”

Oók niet voor de grote Louis van Gaal. In 2001 werd Janssen geselecteerd voor het WK onder 20, in Argentinië. Waar hij het in de voorbereiding aan de stok kreeg met de bondscoach. De aanleiding was een woede-uitbarsting van Van Gaal in de kleedkamer. Een lid van het begeleidingsteam (”de fysio, geloof ik”) had z’n stropdas niet helemaal goed recht zitten. ”Louis ging helemaal uit z’n plaat!”
De jonge Theo sprak hem daar later op aan. ”Ik zei dat ik het niet netjes vond wat hij gedaan had. Toen zei hij: dat moet je dan maar leren.”Janssen kon niet tegen die (kadaver)discipline van de bondscoach: vlak na dat incident pakte hij – onder het mom van een blessure – z’n koffers en vloog terug naar Nederland. Waar hij nog even lekker vakantie ging vieren met ’n vrienden. ”Maar jaren later werd ik toch weer geselecteerd voor het Nederlands elftal.” In totaal kwam hij tot 5 interlands. Wat hij van Van Gaal vindt? ”Hij is natuurlijk wel een grote meneer in het voetbal. Wat hij gepresteerd heeft, is fantastisch. Maar als mens…”

Steve McClaren
In 2008 maakte hij de overstap van Arnhem naar Enschede. Drie seizoenen speelde hij in dienst van FC Twente. ”Ik heb me er heel erg thuis gevoeld.” Trainer Steve McClaren (‘een mensenmens’) deed niet moeilijk over zijn levensstijl. “Als ik op het veld maar presteerde…” Met teammanager Toon Renes had hij een speciale band. ”Het eerste wat Toon tegen me zei, was: effe peukje doen, Theo?”

Het waren drie uiterst succesvolle jaren met FC Twente. Met het kampioenschap van 2010 als absolute hoogtepunt. Na de kampioenswedstrijd tegen NAC in Breda maakte de ploeg een ware triomftocht over de A1 richting Enschede. Legendarisch zijn de tv-beelden van Theo die onderweg uit de dubbeldekker springt, op z’n gat valt, overeind krabbelt, naar de andere bus rent en terugkomt met een traytje bier. ”Het bier was op. Dat zal hier in de kantine niet gauw gebeuren, denk ik. Maar in onze bus wel. Dus ik wilde even wat halen. En boem, daar lig je dan.”

Na dat seizoen nam de Belg Michel Preud’homme het roer over van Steve McClaren. Dat was voor de spelers wel even wennen. ”We moesten van hem de bal zo snel mogelijk naar voren peren. Na een paar weken hebben we hem bij ons geroepen en gezegd: als je hier nog wat langer wilt blijven, moet het anders. Toen heeft hij het aangepast.”

FC Twente won dat seizoen de Johan Cruyff schaal en de beker. Janssen kreeg de Gouden Schoen, als beste speler van de eredivisie. Maar de hoofdprijs, het kampioenschap, ging aan de Enschedeërs voorbij. De beslissende wedstrijd tegen Ajax werd met 3-1 verloren.

Ome Joop
Janssen wist op dat moment al dat hij naar Ajax zou gaan. Het was een transfer met een bijsmaak. ”Ik was liever bij Twente gebleven. Was ook beter geweest voor de club, denk ik. Maar er was één persoon die me graag kwijt wilde. En dat was ome Joop.” Janssen neemt het voorzitter Munsterman nog altijd kwalijk. ”Joop hield van aandacht. Als iemand méér aandacht kreeg, dan moest die wieberen.
Hij beloofde dingen, maar kwam die niet na.”

Met Ajax werd Jansen opnieuw kampioen. Maar na slechts één seizoen vertrok hij al weer, terug naar Arnhem, naar z’n oude liefde Vitesse. ”Ik heb er een jaartje gespeeld. Goed verdiend. Kampioen geworden. En wat leuke avonden gehad in Amsterdam.
Maar Ajax is niet mijn club. Nooit geweest.”

Van al dat praten heeft Theo ondertussen wel een beetje dorst gekregen. Tijd voor een biertje. Dat is het moment voor presentator Eddy van der Ley om Thijs Kemperink aan te kondigen. Met z’n typisch Twentse humor laat de cabaretier uit Albergen – niet toevallig ook fanatiek supporter van FC Twente – de zaal in lachen uitbarsten.

Na de pauze becommentariëren Janssen en Kemperink actuele voetbalzaken. Zoals de wedstrijd FC Twente-Feyenoord van afgelopen zondag. Theo: ”Voetballend was het misschien niet groots. Maar wel een geweldig resultaat. Feyenoord is misschien wel de beste ploeg van de eredivisie. Als je daar van wint, heb je het fantastisch gedaan.”

Joseph Oosting
Joseph Oosting is de nieuwe trainer van FC Twente. Het duo is het erover eens dat hij heel goed bij de club past. Theo kent hem nog uit de tijd dat hij bij Vitesse werkte. Sterker nog: hij heeft Oosting zelfs aanbevolen bij de leiding van FC Twente. ”Hij heeft het goed gedaan bij RKC. En wat hij nu laat zien bij FC Twente, is superknap.”

Wie er dit seizoen kampioen wordt? Theo: ”Nee, FC Twente zeker niet. Ik gun het ze van harte. Maar Feyenoord is op dit moment gewoon de beste.” Thijs: ”Ik denk ook Feyenoord. En FC Twente? We staan nu op een comfortabele derde plaats. Vorig jaar werden we vijfde. Dus als we nu vierde worden, dan zou het heel mooi zijn.”

Oranje
Volgend jaar is de EK in Duitsland. Maakt Oranje daar nog een kans? Theo: ”We gaan niet voor goud. Het elftal heeft gewoon te weinig kwaliteit. Of Wout Weghorst in de spits moet? Haha, misschien bij Rood Zwart?”

Wie is de beste scheidsrechter: Björn Kuipers uit Oldenzaal of Enschedeër Bas Nijhuis? Theo: ”Dan kies ik voor Kuipers. Nijhuis maakt er een show van. De ene keer fluit hij wel voor een overtreding, de andere keer niet. Het is: óf consequent zijn óf stoppen met fluiten. Bas is een clown. Hij verkoopt zichzelf fantastisch, maar als scheidsrechter vind ik hem geen topper.”

Het Sponsorcafé wordt afgesloten met een voetbalquiz. And the winner is… Sanne Oude Wesselink, speelster van Vrouwen 1 van SVO Twickel! Na afloop blijkt dat Theo Janssen nog steeds heel populair is. Zeker ook bij de dames. Ze staan in de rij om met hem op de foto te gaan. En dat laat Theo zich graag welgevallen. Al met al kan de sponsorcommissie van Rood Zwart weer terugkijken op een zeer geslaagde avond.