‘Stem van Grolsch Veste’ klinkt bij Rood Zwart – FC Twente

‘De stem van de Grolsch Veste’ wordt hij wel genoemd. Sinds 2006 fungeert Jan Bruins als stadionspeaker bij de thuiswedstrijden van FC Twente. Komende zaterdag hanteert hij de microfoon in Delden, bij de jubileumwedstrijd van het 100-jarige Rood Zwart tegen FC Twente. ‘Asjeblief, oale wief, hoal ’m stief’ op De Scheetheuvel.

Enschedeër Jan Bruins is al van jongs af supporter van FC Twente. ”Ik stond als jochie bij het scorebord in het Diekman, onder die ballen waarmee de score werd bijgehouden”, vertelde hij twee jaar geleden in een interview in TC Tubantia. In 2006 volgde hij Krijn Torringa, de oud-AVRO-dj, op als stadionspeaker.

”Krijn deed het al jaren, maar werd ziek.” Toen duidelijk werd dat hij niet meer beter zou worden, klopten voorzitter Joop Munsterman en manager Jan van Halst bij Jan Bruins aan met de vraag of hij het niet wilde overnemen. ”Ik sprak fatsoenlijk Nederlands, was niet verlegen en moest dat wel kunnen, vonden ze. Ik kreeg een plastic stoeltje, een paraplu en een microfoon aan een touwtje. FC Twente-NAC was mijn eerste wedstrijd. Het kwam wel voor dat de batterijen van de microfoon leeg waren. Moest er iemand als een gek naar de benzinepomp voor nieuwe. Dat zal nu niet meer gebeuren. Ik heb voor de zekerheid twee microfoons.”

Na zeventien jaar doet Bruins zijn werk in de Grolsch Veste nog altijd met veel enthousiasme. Hoogtepunt was natuurlijk het kampioenschap in 2010 en de huldiging die daarop volgde. ”Het was heel leuk dat ik op de parkeerplaats van het stadion voor 70.000 mensen het feest mocht presenteren. In de periode daarna speelde Twente veel Europees voetbal. Dan ging ik vaak mee, als speaker voor de Nederlandse supporters.”

Na een doelpunt van FC Twente is er in de Grolsch Veste een vast ritueel. Zodra Jan Bruins de naam van de doelpuntenmaker heeft genoemd, ontstaat er een wisselwerking met het publiek. De speaker zegt ‘Dankjewel’ en de supporters scanderen dan ‘Asjeblief, oale wief, hoal ’m stief’. ”Onder Krijn is dat ritueel ontstaan. Het is een beetje afgekeken van Schalke 04. Daar roepen ze: ‘Danke schön – Bitte sehr’. Toen Krijn in 2006 overleed, is dat ‘’Dankjewel – asjeblief’ erin gebleven. Als eerbetoon.”

INFO: Kaarten voor de wedstrijd Rood Zwart – FC Twente op zaterdag 8 juli zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij   Eetcafé De Burgemeester en Albert Heijn Bekman in Delden, bij de receptie van de Grolsch Veste in Enschede of online via https://kaartverkoop.fctwente.nl/dashboard.  Op de wedstrijddag zelf zijn kaarten te koop aan de kassa. Entree: € 12,50 ; t/m 16 jaar € 7,50.
De aftrap is om 16.00 uur.


Jan Bruins fungeert zaterdag in Delden als speaker bij de jubileumwedstrijd van Rood Zwart tegen FC Twente.