Sproeien, sproeien, sproeien: veld moet in topvorm zijn tegen FC Twente

Aan het veld zal het niet liggen. Rood Zwart haalt alles uit de kast om de grasmat in topconditie te krijgen voor de jubileumwedstrijd tegen het grote FC Twente op 8 juli. ”We bestaan maar één keer 100 jaar, dan moet je goed voor de dag komen.”

Frans Dijkmans is de ‘veldheer’ van Rood Zwart. Al meer dan twintig jaar is hij verantwoordelijk voor beheer en onderhoud van sportpark De Scheetheuvel. De wedstrijd tegen FC Twente is een speciale uitdaging voor hem. ”Het veld moet er op 8 juli top bij liggen. D’r loopt dan wel wat kapitaal op het veld hè. We kunnen niet hebben dat die dure spelers hier blessures oplopen.”

De grasmat van het hoofdveld ondergaat daarom een grondige renovatie. Op 3 juni werd er voor ’t laatst op gevoetbald, tijdens het Gerrit ten Brummelhuis jeugdtoernooi. ”Meteen de maandag erna is de onderhoudsploeg van Gildebor ermee aan de slag gegaan. Met een freesmachine hebben ze de bovenlaag eraf gehaald, bijna tot aan de wortels.” Dat was wel even schrikken voor Frans. ”Het veld was helemaal bruin.”

De volgende dag werd het veld opnieuw ingezaaid. ”En toen direct, hups, de sproeiers erop.” Eerst twee keer per dag, sinds vorige week woensdag drie keer: ’s morgens om 10 uur, ’s middag om 15 uur en ’s avond om 22 uur. Hoe lang? ”Dat is verschillend. Aan de zijkanten 15 minuten, in het midden 20 minuten. Dat kun je allemaal instellen met de computer.”

Een heel verschil met vroeger. Toen stond er op de parkeerplaats een grote giertank met water om te sproeien. ”En dan moest je zelf de slangen uitrollen op het veld. Om 6 uur ’s morgens was ik hier al. Dat was zwaar werk, hoor. Nu gaat alles automatisch, met die pop-up sproeiers in de grond. Ideaal!”

Terug naar de renovatie van het hoofdveld. Na het inzaaien hebben de mannen van Gildebor het gras al een paar keer ‘gevoed’ met kunstmest. Nog meer high tech: ”Dat gaat via de satelliet. Op de trekker van Gildebor zit een systeempje dat precies aangeeft waar veel kunstmest op moet en waar weinig.”

En nou maar afwachten. ”Man, ik kan het gras wel de grond uit kijken.” Tot nu toe gaat alles naar wens. ”Als je ziet hoe het veld er nu bij ligt vergeleken met twee weken geleden…” Er zijn nog een kleine drie weken te gaan tot de jubileumwedstrijd tegen FC Twente. Veel meer dan sproeien en bemesten kunnen Frans en de medewerkers van Gildebor op dit moment niet doen. ”Voor de rest moet de natuur haar werk doen. Een paar buitjes zou nog wel mooi zijn.”

Een paar dagen vóór het duel met FC Twente wordt het veld wedstrijdklaar gemaakt: maaien, lijnen trekken. Frans gaat ervan uit dat FC Twente het veld vantevoren nog wel komt inspecteren. ”Want die gaan echt niet op een knollenveld voetballen.” In het profvoetbal worden hoge eisen gesteld aan de kwaliteit van de grasmat. Bijvoorbeeld wat betreft de hoogte van het gras. Dat is dan ook de reden dat de greenkeeper van FC Twente in de week voor de jubileumwedstrijd hoogstpersoonlijk het veld van Rood Zwart komt maaien. ”Daar hebben ze een speciale maaier voor.”

Het is een hoop werk. Maar Frans heeft er alle vertrouwen in dat er op 8 juli gevoetbald kan worden op een perfecte grasmat, zo strak als een biljartlaken. ”Het komt goed. En als er dan ook nog een beetje volk komt, dan ben ik een tevreden mens.” En de uitslag? Met een vette knipoog: “Ik reken op een kleine overwinning.” (JA)

INFO: Kaarten voor de wedstrijd Rood Zwart – FC Twente op zaterdag 8 juli zijn verkrijgbaar bij Eetcafé De Burgemeester en Albert Heijn Bekman in Delden en via fctwente.nl.  Entree: € 12,50; tot en met 16 jaar € 7,50. De aftrap is om 16.00 uur.

Veldheer Frans Dijkmans:”Man, ik kan het gras wel de grond uit kijken.”