Rood Zwart tegen FC Twente: ‘Dit maak je maar één keer mee’

Rood Zwart maakt zich op voor de ‘Wedstrijd van de Eeuw’. Aanstaande zaterdag ontvangt de 100-jarige vereniging het grote FC Twente. Natuurlijk, het klasseverschil is groot. David tegen Goliath. Maar de spelers van Rood Zwart zijn vastbesloten om hun huid zo duur mogelijk te verkopen. Aan motivatie geen gebrek. ”Dit maak je maar één keer mee.”

De spelers van FC Twente hebben hun vakantie er inmiddels alweer op zitten. Afgelopen maandag was de eerste training onder leiding van de nieuwe trainer Joseph Oosting. De wedstrijd in Delden tegen het jubilerende Rood Zwart is de eerste oefenwedstrijd in de aanloop naar het nieuwe seizoen.

In tegenstelling tot de profs uit Enschede hebben de spelers van Rood Zwart nog geen zomerreces gehad. De laatste officiële wedstrijd van het seizoen was op 4 juni. In de play-offs verloren de Deldenaren met 4-1 van SC Lochem: geen promotie naar de derde klasse dus. Desondanks kijkt trainer Christiaan Noppers ‘heel tevreden’ terug op afgelopen seizoen. ”Ik denk dat we behoorlijk wat progressie hebben geboekt.”

Om tegen FC Twente zo goed mogelijk voor de dag te komen is Noppers na de wedstrijd tegen Lochem gewoon door blijven trainen met zijn selectie. ”Want als je een week niks doet, merk je het al.” De eerste paar weken werd even wat gas teruggenomen. ”Eén training per week. Iets losser dan normaal, met lekker lange partijen. Sinds vorige week trainen we weer volledig: twee keer per week, op dinsdag en donderdag. Nee, we doen geen bijzondere dingen. Gewoon lekker trainen. De groep bij elkaar houden. De sfeer goed houden. En die is goed.”

Noppers heeft wel ervaring met wedstrijden tegen profclubs. Onder andere als coach van de Almelose selectie in de traditionele wedstrijd tegen Heracles aan het begin van het seizoen. Maar ook met Rood Zwart, twee keer zelfs: tegen het Rotterdamse Excelsior, dat elke zomer op trainingskamp komt bij het Aparthotel in Delden. ”Mijn doelstelling was altijd: zo min mogelijk goals tegen krijgen. Want winnen van zulke clubs doe je toch niet.” De eerste wedstrijd tegen Excelsior lukte het zijn ploeg zelfs om zelf een keer te scoren. ”En nog een mooie goal ook! Door Frank Lovink, met de kop.”

Of hij z’n spelers nog moet motiveren voor de wedstrijd tegen FC Twente? ”Wat denk je? Zoiets maak je maar één keer in je leven mee. Dan hoef je spelers echt niet te motiveren. Het staat hier zaterdag gewoon vol hè. Dan willen ze wel. Het zou niet goed zijn als het niet zo is.”

Noppers houdt vast aan de vertrouwde speelwijze. ”We doen gewoon ons eigen ding. De jongens moeten zaterdag gewoon gaan genieten. Je kunt ze wel volstoppen met opdrachten, maar winnen doe je toch niet van FC Twente. En je kunt wel heel verdedigend gaan spelen, maar wie doe je daar een plezier mee? Die goals vallen toch wel. Je kunt beter zorgen dat de jongens er plezier aan beleven. De uitslag is niet belangrijk.”

Saillant detail: als Almeloër is Noppers supporter van Heracles, de aartsrivaal van FC Twente. Tot drie jaar geleden had hij zelfs een seizoenkaart van de Almelose club. ”Nu niet meer, gewoon geen tijd meer voor. Ik heb geen hekel aan Twente, hoor. Sterker nog: afgelopen seizoen ben ik vaker bij Twente geweest dan bij Heracles. Maar als ze tegen elkaar moeten, ben ik voor Heracles. Twente mag van mij alles winnen, behalve die twee wedstrijden tegen Heracles.”

Tim van het Bolscher is een van de spelers van Rood Zwart. Hij verheugt zich nu al op de wedstrijd tegen FC Twente. En hij is niet de enige in de selectie. ”Ik denk dat iedereen er wel naar uitkijkt. Dit wil niemand missen. Ik in elk geval niet. De wedstrijd leeft wel. Als je ziet hoeveel kaarten er al verkocht zijn… Ik verwacht veel volk. Het is de eerste wedstrijd van FC Twente. Iedereen wil de nieuwe selectie in actie zien.” Zijn favorieten bij FC Twente? ”Zerrouki vind ik heel goed. Maar die is weg, naar Feyenoord, jammer genoeg. En verder Sadilek, Unnerstall. En ik ben benieuwd naar Naci Ünüvar, de nieuweling die van Ajax komt.”

Voor Tim is de jubileumwedstrijd trouwens extra bijzonder. Hij is zelf dus actief als speler bij Rood Zwart, maar daarnaast is hij als beginnend trainer in dienst van de club uit Enschede. ”Bij de vrouwen, maar het is wel FC Twente natuurlijk. Ik ben assistent-trainer bij Jong FC Twente Vrouwen, zeg maar de beloften. Die spelen in een nationale competitie, met allemaal profclubs.” De trainer in hem is realistisch, hij maakt zich niet al te veel illusies wat betreft de uitslag van de wedstrijd tegen zijn Enschedese werkgever. ”Het wordt vooral zaak om de schade zoveel mogelijk te beperken.”

Hoe dan ook, na zaterdag zit het seizoen er voor Rood Zwart 1 eindelijk écht op. De spelers krijgen dan een maandje rust. Tot 8 augustus, dan begint alweer de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

INFO: Kaarten voor de wedstrijd Rood Zwart – FC Twente op zaterdag 8 juli zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij   Eetcafé De Burgemeester en Albert Heijn Bekman in Delden, bij de receptie van de Grolsch Veste in Enschede of online via https://kaartverkoop.fctwente.nl/dashboard.  Op de wedstrijddag zelf zijn kaarten te koop aan de kassa. Entree: € 12,50; t/m 16 jaar € 7,50.
De aftrap is om 16.00 uur.

Rood-Zwart-trainer Christian Noppers hoeft z’n spelers niet te motiveren. ”Het staat hier zaterdag gewoon vol hè. Dan willen ze wel.”