Rood Zwart – FC Twente: topdag ondanks dikke nederlaag

Met 0-17 verliezen en toch alleen maar vrolijke gezichten? Ja, dat kan. Voetbalvereniging Rood Zwart kijkt met trots en veel voldoening terug op ‘de Wedstrijd van de Eeuw’, tegen het grote FC Twente. Een dag om in te lijsten.

Het was volle bak, afgelopen zaterdagmiddag op sportpark De Scheetheuvel. Rijen dik stond het publiek afgelopen zaterdag rond het veld bij de jubileumwedstrijd van het 100-jarig Rood Zwart tegen de profs van FC Twente. Een dikke tweeduizend bezoekers passeerden de kassa’s. Via een live-stream was de wedstrijd zelfs vanuit huis of op de camping te volgen.

Het publiek waande zich zaterdag in de Grolsch Veste. Mét het vertrouwde stemgeluid van Jan Bruins, de stadionspeaker van FC Twente, die bereid was gevonden om deze dag in Delden de microfoon te hanteren. Mét natuurlijk de vermaarde broodjes beenham. Mét de klassieker You’ll Never Walk Alone en een vlaggenparade bij de opkomst van de beide elftallen. De jongste jeugd van Rood Zwart mocht aan de hand van de spelers het veld opkomen, een onvergetelijke belevenis voor de kleintjes. Red Alert, de Deldense supportersvereniging van FC Twente, zorgde voor een mooie sfeeractie die het veld in rood-zwarte rook hulde.

De grasmat lag er perfect bij, mede dankzij de inzet van de onderhoudsploeg van Gildebor en de groundsman van FC Twente zelf. Voorafgaand aan de wedstrijd werd op  het veld afscheid genomen van elftalleider Herman ‘Borgie’ Weijenborg en verzorger Antoinette Veldhuis. Beiden zaten zaterdag voor het laatst op de bank bij Rood Zwart 1. Voorzitter Robert Ros bedankte hen voor hun jarenlange inzet voor het team. Vóór de aftrap werd ook een minuut stilte gehouden in verband met het overlijden van FC Twente-icoon Theo Pahlplatz. Een indrukwekkend eerbetoon voor de man die meer dan 500 wedstrijden speelde voor de Enschedese club en 13 keer uitkwam voor het Nederlands elftal.

Voor FC Twente was het de eerste oefenwedstrijd van het seizoen. En de eerste wedstrijd onder leiding van de nieuwe trainer Joseph Oosting. Met de nieuwe aanwinsten Naci Ünüvar en Youri Regeer, beiden overgekomen van Ajax. Dat maakte natuurlijk nieuwsgierig. De profs gaven meteen vol gas. Rood Zwart wist het nog droog te houden tot de 12de minuut. Ünüvar opende de score, daarna was het hek van de dam. Mede door de tropische weersomstandigheden kwam de Deldense vierdeklasser er niet meer aan te pas.

Het scorebord kon het niet aan. Na 45 minuten stond het al 0-10. In de tweede helft werd aan beide kanten veel gewisseld. Na de rust hield Rood Zwart nog een kwartiertje stand, maar toen kwam de Enschedese doelpuntenmachine weer op gang. Eindstand: 0-17. Met hattricks van Sem Steijn, Manfred Ugalde en Michel Vlap. Bij Rood Zwart was Stijn Visschedijk de enige die scoorde. Helaas in eigen doel…

De mooiste goal kwam op naam van verdediger Gijs Smal, die Rood Zwart-keeper Mike Luijk in de eerste helft passeerde met een subliem boogballetje. Hoogtepunt van de wedstrijd voor de aanhang van Rood Zwart was een actie van Tim Dijkmans. De jonge Deldenaar speelde FC Twente-middenvelder Michel Vlap brutaal een bal door de benen. Dijkmans, na de wedstrijd: ”Vond-ie niet leuk. Even later liep hij langs me heen en zei met een knipoog: ‘Niet weer doen, hè’…”

Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Martijn Vos verzamelde het publiek zich op het prachtig aangeklede plein voor clubgebouw ’t Noaberhoes voor de afterparty. Lars Unnerstall, de populaire doelman van FC Twente, nam samen met speaker Jan Bruins de trekking van de verloting voor zijn rekening. Daarna was het podium voor zanger Dennis Posthuma en dj Kasper Put, zij zorgden voor een uitbundige stemming. Ondertussen stond de jeugd bij de bus van FC Twente te wachten op de spelers voor een meet & greet. De Enschedese profs namen alle tijd voor het zetten van handtekeningen en het maken van selfies met hun jonge fans.

In totaal waren er zaterdag ruim honderd vrijwilligers van Rood Zwarte in touw om, samen met de stewards van FC Twente, alles in goede banen te leiden. Chef-kok Arjan Roesink en z’n assistenten serveerden een slordige duizend broodjes beenham. Het was dorstig weer. Liefst 1400 flesjes water werden verkocht. En het bier stroomde natuurlijk rijkelijk. Bestuurslid Jelle de Vries: ”Het liep allemaal gesmeerd. De drukte was mooi gespreid over de verschillende bars.”

Voorzitter Robert Ros was de volgende dag bij het opruimen dan ook méér dan tevreden over het verloop van ‘de Wedstrijd van de Eeuw’. ”Een fantastische dag, gewoon super! Een mooi evenement, top georganiseerd. Met een geweldige uitstraling voor Rood Zwart. Dit geeft aan wat je als vereniging met elkaar voor elkaar kunt krijgen.”

En de uitslag, 0-17? Ros: ”Die is van minder belang. We hadden natuurlijk graag nog een doelpuntje gemaakt. Dat zat er helaas niet in. Maar het belangrijkste is dat het een supergeslaagd evenement was, met alleen maar blije mensen en tevreden gezichten.”

Volgens Ros was het bestuur van FC Twente zeer te spreken over de organisatie en de gastvrijheid bij Rood Zwart. ”Ze waren onder de indruk van onze accommodatie. Eerstedivisiewaardig!” Trainer Joseph Oosting liet zich na afloop ook lovend uit: ”Qua warmte was het best zwaar. Maar we speelden op een geweldige grasmat en accommodatie.”

Een mooi compliment kreeg Rood Zwart ook van journalist Leon ten Voorde, de doorgaans zeer kritische FC Twente-watcher van de Twentsche Courant Tubantia. Op Twitter schreef hij na afloop: ”Hulde hoe amateurclubs het voor elkaar hebben als er hoog bezoek komt. Meeste toeschouwers hebben geen idee wat er bij komt kijken. Rood Zwart had het top voor elkaar. Daar verandert de 0-17 niets aan.”

(Foto’s: Bert Sanders)