Rood Zwart – FC Twente: broodje beenham hoort erbij

Het is algemeen bekend onder de voetbalsupporters: een broodje beenham hoort erbij in de Grolsch Veste. Aanhangers van FC Twente én die van de tegenstander likken zich de vingers erbij af. Aanstaande zaterdag zal deze culinaire klassieker ook verkrijgbaar zijn in Delden, bij de jubileumwedstrijd van Rood Zwart tegen FC Twente.

Arjan Roesink zorgt zaterdagmiddag voor de warme hap op sportpark De Scheetheuvel. Zijn zoon Rutger speelt in het eerste van Rood Zwart. Maar vanwege een ernstige blessure kan hij helaas niet meedoen tegen FC Twente. Vader Arjan moet zaterdag wel flink aan de bak. Samen met een groepje vrijwilligers van de club bemant hij drie foodtrucks. Een klus die hem wel is toevertrouwd.

Roesink heeft jarenlange ervaring in de horeca. Nog steeds werkt hij – naast z’n baan als servicemonteur – met grote regelmaat in de restaurants van de Grolsch Veste, als freelance kok. Als insider weet hij dus wel hoe populair het broodje Twenteham is onder voetbalsupporters. ”Op jaarbasis worden er 100.000 van verkocht.”

Onlangs werd het broodje beenham dat wordt verkocht in de Grolsch Veste zelfs uitgeroepen tot lekkerste broodje van de eredivisie. Het Instagram-account Eredivisiebroodje gaat elk jaar op zoek naar het lekkerste broodje van voetballend Nederland en dit jaar kwam FC Twente als beste uit de test. Het broodje Twenteham kreeg een 8,1 als rapportcijfer en werd omschreven als ‘de sensatie onder de eredivisiebroodjes, ook wel de Cruyff onder de broodjes’. Opvallend is dat de topclubs Ajax en Feyenoord als laatste en een-na-laatste eindigen in het broodjesklassement. Ajax kreeg een 3,6 en Feyenoord een 4,8.

Terug naar de jubileumwedstrijd van Rood Zwart. Arjan Roesink en z’n keukenbrigade serveren zaterdag de originele broodjes Twenteham, zoals die ook in de Veste worden verkocht: met beenham van slagerij Harry Peters, verse groenten en natuurlijk de speciale beenhamsaus (volgens het geheime recept van Peters). Daarnaast zijn er broodjes pikante kip verkrijgbaar. Hoeveel broodjes Arjan denkt te gaan verkopen? In eerste instantie heeft hij er 500 besteld. Maar als de laatste dagen vóór de wedstrijd nog flink meer kaarten worden verkocht, kan hij nog bij bestellen.

Het belooft zaterdag een tropische dag te worden, als we de weerprofeten mogen geloven. Dorstig weer dus. ”Maar niemand hoeft dorst te lijden”, verzekert bestuurslid Jelle de Vries. Op het sportpark komen vier buitenbars te staan: een grote op het plein, eentje onder het terras van het clubgebouw en twee kleinere op hoeken van het veld. En de biertanks zijn goed gevuld.

INFO: Kaarten voor de wedstrijd Rood Zwart – FC Twente op zaterdag 8 juli zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij   Eetcafé De Burgemeester en Albert Heijn Bekman in Delden, bij de receptie van de Grolsch Veste in Enschede of online via https://kaartverkoop.fctwente.nl/dashboard
Op de wedstrijddag zelf zijn kaarten te koop aan de kassa. Entree: € 12,50 ; t/m 16 jaar € 7,50. De aftrap is om 16.00 uur.