Met elkaar, voor elkaar

Rood Zwart in coronatijd

In het Hofweekblad stond afgelopen week een oproep om als club in de pen te klimmen om te laten zien hoe de coronatijd zijn weerslag heeft op het clubleven. Hier geeft Rood Zwart graag gehoor aan. Een mooi idee en het geeft ook gelijk een mogelijkheid om een verhaal te schrijven over weerbaarheid en flexibiliteit. Over mogelijkheden en kansen grijpen als ze zich voordoen. Over clubmensen en hun inventiviteit, want daar moet je in deze tijden op kunnen bouwen.

Zonder betrokken leden is een club gedoemd te verdwijnen als het een tijd tegen zit. Sportieve malaise is altijd wel het hoofd te bieden, maar zo’n coronatijd die zich nu voordoet is iets nieuws en heeft veel meer impact. Impact op de sporters, maar ook op de mensen daaromheen. Impact op mensen die veel tijd in de club hebben gestoken en hechte vriendschappen hebben opgebouwd binnen de club. Impact op seniorenvoetballers en voetbalsters, die hier veel meer doen dan alleen een potje voetballen.  

Het Noaberhoes (ons clubhuis) is, in onze ogen, veel meer dan een sportkantine. Het is een ontmoetingsplek voor jong en oud. Het is een rustpunt, waar mooie gesprekken, gezelligheid en warmte van onschatbare waarde zijn. En dan moet het Noaberhoes sluiten……..en er valt veel weg. Hoe hiermee om te gaan? Hoe sportief en financieel gezond te blijven?

Dan heb je 2 mogelijkheden: bij de pakken neer gaan zitten en wachten tot de storm voorbij is of met z’n allen gaan voor het hoogst mogelijke: de club zijn, die in beweging blijft, zowel letterlijk als figuurlijk.

Het is dan ook prachtig om te zien dat er allerlei spontane initiatieven geboren worden uit mooie breinen, die de club op die manier in beweging houden. Om een paar voorbeelden te noemen:

  • Er worden bootcamps georganiseerd om toch iets extra’s te doen voor de jeugd
  • 9 jeugdteams deden mee aan Sportnav, een initiatief van voormalig Rood Zwart trainer Carlo Kastermans, om voetbalplezier te koppelen aan techniektraining
  • Sinterklaasavond is corona-proof gemaakt door de Sint-Online te introduceren
  • Een rondje voor de club is ingevoerd om toch iets geld te genereren, want de kosten blijven doorgaan en de kantine-inkomsten zijn weggevallen
  • Veel vrijwilligers hebben zich ingezet voor het verder verbeteren van de accommodatie. Er zijn nieuwe hekken geplaatst, de bestrating en verlichting van de nieuwe parkeerplaats is prachtig aangelegd, belettering aangebracht in de dug-outs op het hoofdveld, nieuwe houten banken worden in elkaar gezet en op korte termijn geplaatst etc.

Kortom, Rood Zwart blijft in beweging gebleven en blijft, hoe dan ook, vooruit gaan. Stilstand is achteruitgang en daar willen we niks van weten.

Met elkaar en voor elkaar is ons medicijn tegen het corona-virus! En het werkt!