Jubilerend Rood Zwart schenkt Deldense jeugd kunstgras trapveldje

Wie jarig is, trakteert. Binnenkort start op sportpark De Scheetheuvel de aanleg van een kunstgras trapveldje voor de plaatselijke jeugd. Het is een geschenk aan de Deldense gemeenschap, van voetbalvereniging Rood Zwart ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan.

Dat maakte voorzitter Robert Ros zaterdagavond bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie. Het nieuwe trapveldje komt op het plein voor het Noaberhoes, op de plek van het huidige beachbalveld. Het wordt een openbaar veldje voor de Deldense jeugd, dus niet alleen voor leden. Ros bood het cadeau zaterdagavond aan – symbolisch, in de vorm van een ‘gebruikerscheque’ voor het vernieuwde Noaberplein – aan Rob Steentjes, voorzitter van de Stadsraad Delden.

Als het aan het bestuur van Rood Zwart ligt, blijft het overigens niet bij de aanleg van het trapveldje. Ros sprak van een ‘opwaardering’ van het hele plein. De plannen liggen al klaar. ”Als het financieel allemaal een klein beetje meezit, dan willen we daar ook fitness-toestellen voor ouderen aan toevoegen, de jeu-de-boules-banen verbeteren, meer groen creëren en een terrasje waar je lekker kunt vertoeven.”

Rood Zwart heeft qua accommodatie nog meer goede voornemens voor 2024, vertelde Ros. ”Binnenkort willen we de keuken van het Noaberhoes van het gas krijgen door over te stappen op elektronische apparatuur. Een behoorlijke investering, maar wel beter voor het milieu en handiger in het gebruik voor onze vrijwilligers.” Inmiddels is ook al begonnen met het verbeteren van de douchevoorziening in het oude kleedkamergebouw. ”Zodat warm douchen na een potje voetballen meer dan in het verleden tot een vaste zekerheid wordt.”

Kwestie-Twickel
Ros ging in zijn nieuwjaarstoespraak ook in op de ‘kwestie-Twickel’. Zoals bekend werd Rood Zwart afgelopen jaar overvallen door de plannen van grondeigenaar Twickel om ‘uitgerekend op onze accommodatie’ woningen te bouwen. ”Ongeloofwaardig”, aldus Ros. ”Hoe ver kun je als Stichting Twickel af staan van de Deldense samenleving.”

De bal ligt volgens Ros nu bij de gemeente en Twickel. ”Het is nu aan hen om de enig juiste vervolgstap te zetten. En dat is om op korte termijn de zekerheid te geven dat we als vereniging Rood Zwart ook in de komende decennia op de Scheetheuvel kunnen blijven voetballen.” De voorzitter zei daar ‘alle vertrouwen’ in te hebben gezien de steun van het college van B en W, van de politiek en van de Deldense samenleving.

Hij citeerde in dat verband een niet mis te verstane uitspraak van wethouder Harry Scholten: ‘Rood Zwart hoort thuis op De Scheetheuvel. Nu en in de toekomst!’ Maar, verzekerde hij de leden, ”we blijven alert. Mocht die zekerheid te lang uitblijven, dan zullen we ons zeker weer roeren.”

Wat te wensen over laat, zijn volgens de voorzitter de prestaties op het veld, althans die van het eerste elftal. Rood Zwart heeft de ambitie om een stabiele derdeklasser te worden. Maar de realiteit van dit moment is dat het eerste na 11 wedstrijden op de laatste plaats staat in de vierde klasse. ”Teleurstellend”, aldus Ros. ”Maar gelukkig laten de laatste wedstrijden een stijgende lijn zien en hebben we een jonge, brede selectie en een goede jeugd daaronder met zeer veel talenten. En dat geeft voor de komende jaren veel perspectief. Het is niet onrealistisch te verwachten dat de jonge lichting de komende jaren de sprong naar de derde klasse wel kan maken.”

Jubileumboek
Tijdens de nieuwjaarsreceptie werd ook het jubileumboek ‘Eeuwig Rood Zwart’ gepresenteerd. Een cadeau van de vereniging voor alle leden. Volgens Jan Ankoné van de jubileumcommissie is het een prachtig boekwerk geworden, vol herinneringen, anekdotes, interviews, columns en foto’s. ”De liefde voor Rood Zwart spat als het ware van de pagina’s af. Dat geeft alle vertrouwen voor de toekomst van de club. Honderd jaar oud, maar nog altijd zeer vitaal en bruisend van activiteit.”

Onder het motto ‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’ overhandigde Ankoné het eerste exemplaar van het jubileumboek aan Marnike Haaksema en Floris Ros. Beiden zijn nauw betrokken bij de PeuterProfs, een nieuwe loot aan de stam van Rood Zwart. Het gaat om een nieuw concept om kinderen van 3 tot en met 5 jaar spelenderwijs kennis te laten maken met de bal. Voor de eerste kennismaking, op 27 december, meldden zich meteen al 35 PeuterProfs. De volgende inloop is op zaterdag 27 januari, van 15.00 tot 16.00 uur in Sporthal Raesfelt.

Met de nieuwjaarsreceptie en de aansluitende feestavond (met muziek van The Pianohouse en dj Mirko Oude Nijhuis) in een bomvolle kantine sloot Rood Zwart het jubileumjaar op passende wijze af. Op 6 januari 2023 was het op de kop af 100 jaar geleden dat Rood Zwart werd opgericht. Dat is afgelopen jaar uitvoerig en uitbundig gevierd. Het programma telde tal van hoogtepunten, zoals de feestelijke aftrap met de toekenning van de koninklijke erepenning, de presentatie van een nieuwclublied en een speciaal jubileumtenue, een reünie en niet te vergeten natuurlijk ‘de wedstrijd van de eeuw’ van Rood Zwart 1 tegen FC Twente.