Het is stil op de Scheetheuvel en in het Noaberhoes

Dat was de kop boven het grote Hof weekblad interview met onze voorzitter Robert Ros van 1 april jl. Strekking van het verhaal was dat er sinds 12 maart geen voetbalactiviteiten meer mogen plaatsvinden. Ook onze sociaal maatschappelijke betrokkenheid met alle Noaberhoes activiteiten liggen stil. Dit is een groot gemis voor velen, maar uiteraard ook alle begrip voor deze politieke beslissing en de ernst van de situatie. Op het moment van schrijven, 19 april, is dat helaas nog steeds zo en zijn de maatregelen zelfs nog verder aangescherpt. En missen velen nog meer het (actieve) voetbal- en sociale contacten. Maar zoals de KNVB in haar laatste nieuwsbrief al aangaf:

Voetbal is voor ons belangrijk maar gezondheid staat daar altijd ver boven. Zeker nu. Mocht Nederland voor de zomer toch weer veilig kunnen voetballen en de overheidsmaatregelen worden om die reden afgeschaald, dan ondersteunt de KNVB de verenigingen graag met het organiseren van activiteiten zoals toernooien en oefenwedstrijden. Daar willen we ons nu op gaan richten, dat het verenigingsleven als eerste weer op gang komt zodra dat safe is”

Ook het bestuur van Rood Zwart richt zich hier op. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan werkzaamheden die we tijdens Corona-crisis wél kunnen doen. Daar willen we onze leden en ouders graag van op de hoogte houden middels deze “Corona-virus-update nieuws- brief”. Zodra er weer meer nieuws is, zullen we een update sturen.

Wat kan voorlopig niet
Op 14 maart besloot de regering dat o.a. alle sportaccommodaties gesloten moesten worden en hebben we via diverse mediakanalen aangekondigd dat sportpark de Scheetheuvel gesloten is. Op 3 april kwam het nieuws dat de competities van het amateurvoetbal dit seizoen niet meer worden hervat. Geen kampioenen, geen degradaties. Geen derby tegen Sv Delden. Geen normaal afscheid van onze hoofdtrainer Remco Dokter, die na 4 jaar ons vlaggenschip verlaat. Zodra de maatregelen dit weer toelaten wordt dit zeker nog georganiseerd.

Overige activiteiten
Alle wekelijkse Noaberhoes activiteiten (koffie-inloop, kaartmiddagen, gamenastiek, Franje Dagopvang) zijn in goed overleg met direct betrokkenen direct stopgezet.
Erg spijtig, want veel ouderen vinden het erg gezellig en voor een aantal geldt het zelfs als het enige wekelijkse uitje.
Verder stonden er nogal wat jaarlijkse activiteiten op de agenda in april, mei en juni. De volgende zijn al definitief afgelast: 27 april het Koningsdag-toernooi, 30 mei welpentoernooi en 13 juni het Gerrit ten Brummelhuis-toernooi. Het zomerkamp in Hellendoorn van 19-21 juni is nog een groot vraagteken. Hiervoor moeten we nog even wachten op nieuwe richtlijnen die 21 april as afgekondigd worden. We proberen ook een aantal te verplaatsen tot na de zomervakantie, mits uiteraard de richtlijnen van de overheid en RIVM dit toelaten. Het sponsortoernooi (5 juni) en Bever-toernooi (6 juni) proberen we te verplaatsen naar vrijdag 21 en zaterdag 22 augustus. De Open Dag kan dan een week later op 29 augustus. Het grote 1e internationale 0-12 jeugdtoernooi dat op 23 augustus stond gepland is ondanks de uitgebreide voorbereiding afgelast staat nu ingepland voor medio 2021.

Geen kantine-inkomsten
Al deze maatregelen hebben financieel gezien ook zeer forse nadelige gevolgen: geen kantine-inkomsten en geen extra inkomsten van al deze activiteiten. De hypotheeklasten en ander afbetalingen lopen daarentegen gewoon door. Rood Zwart heeft gelukkig wel een spaarpotje opgebouwd en we hopen een beroep te kunnen doen op een aantal fondsen en overheidsregelingen. Daarnaast heeft ook de KNVB beloofd een financieel steentje bij te zullen dragen. Maar dat 2020 geen vetpot wordt is nu al wel helder. We zullen rekening moeten houden met een (fors) financieel tekort op het lopende boekjaar. De contributie blijft net als andere jaren gewoon dooplopen. Want dat hebben we zeker nodig om alle activiteiten in het nieuwe seizoen zo snel mogelijk weer op te kunnen pakken.

Wat doen we WEL ?
Veel! Aantal zaken kunnen gewoon op 1,5 afstand of via MS teams, facetime, skypen doorgaan. Ook de 2-wekelijkse bestuursvergadering op donderdagavond gaat ‘gewoon’ door, voor het eerst in de historie ‘online’ via MS teams en dat werkt efficiënt.

Een opsomming:

Technische Zaken
Onze TC is druk met een rondje bellen met onze huidige trainers met de vraag of ze door gaan. Verder bezig met de bezetting van leiders en trainers voor alle teams voor het seizoen 2020-2021.

Nieuwe warmwater-installatie kleedkamers
Omdat dit een klus van 2 weken is, was dit gepland na afloop van de competitie, maar dit kon nu mooi naar voren worden gehaald. De nieuwe installatie is vrijdag 10 april in werking gezet. Weer lekker warme douches in alle kleedkamers én meer besparing energie door o.a. gebruik binnen thermostaat, betere ventilatie en slimme boilers die alleen verwarmen als dat nodig is. Verder wordt er nog gekeken wat de mogelijkheden zijn voor het toepassen van een computergestuurde doorspoeling van het systeem. Dit om makkelijker te kunnen voldoen aan de richtlijnen voor legionellabeheersing.

Nieuwe doeltjes
Ook hier is van de nood een deugd gemaakt en zijn alle beschadigde doelen inmiddels vervangen door nieuwe of ze zijn gerepareerd. Met dank aan de schenking van onze Club van 100.

Sproeien / onderhoud velden
Onze greenkeeper Frans Dijkmans is samen met Gildebor weer druk doende met het onderhoud en sproeien van alle velden. Normaal vanaf 1 juni, nu al vanaf april. Als de bal weer gaat rollen, liggen onze velden er in ieder geval weer perfect bij.

Schenking voedselbank
Omdat er een aantal maanden niet gevoetbald kan worden, zijn er een aantal artiklen in ons Noaberhoes die tegen de tegen de houdbaarheidsdatum aan zaten.  De kantinecommissie heeft deze artikelen naar de Oude Blasius Kerk gebracht, die dit weer hebben geschonken aan de voedselbank. Zo krijgt deze etenswaren toch nog een nuttige bestemming.
Grolsch heeft inmiddels alle biertanks leeggepompt en het bier teruggenomen.

Stay at home challenge
Gelukkig hebben we creatieve teams bij RZ die hun skills blijven oefenen. Zo hebben onze JO17-1, JO17-2 en MO17-1 prachtige “Stay-at-home -challenges” gemaakt. Top gedaan! Welk team volgt? Stuur je filmpje / foto’s op naar Jeroen Vos: 06 304 20 200 / fhjvos@kpnmail.nl Als jullie nog meer leuke ideeën hebben: bel of mail maar door!

Tot slot
Het blijkt in deze tijden maar weer eens, dat we als club ook een grote sociaal / maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. Men mist ons cluppie. Geen actief voetbal, geen koffie-inloop, geen gezellig samenzijn in de kantine. Maar voetbal is de grootste bijzaak van het leven: blijf vooral GEZOND. En blijf op elkaar letten. Met elkaar en voor elkaar worden we deze crisis de baas !


Met sportieve groet,
Bestuur vv Rood Zwart