Goede sfeer bij drukbezochte Deldense Derby

Na goed onderling overleg tussen beide clubs was besloten de return van de Deldense Derby v.v. Rood Zwart 1 – sv Delden 1 op een zaterdagavond te spelen in plaats van de standaard zondagmiddag. Dit vond plaats op 21 mei jl. om 19.00 uur. De 1e derby bij sv Delden 6 maart jl. eindigde onbeslist: 2-2. Velen waren benieuwd wat het nu ging worden. Het was erg druk tijdens deze avondwedstrijd op Sportpark de Scheetheuvel.

Ludieke actie
Bij de eerste Deldense Derby verschenen in de vroege ochtend van 6 maart op de Lage Mors ineens tal van rood-zwarte spandoeken. Ook het kunstwerk op de parkeerplaats in de vorm van een rode bal, kreeg ineens een zwarte vriend. Daarnaast een groot doek met de tekst: β€œRed Black are the TRUE colors since 1923”: een verwijzing naar het oprichtingsjaar van beide clubs. De actie van de Rood Zwart sympathisanten kon bij de tweede derby natuurlijk niet onbeantwoord blijven. Sportpark de Scheetheuvel kleurde zaterdag dan ook opmerkelijk blauw-geel bij de entree vlak voor de 2e derby middels vele ballonnen, een spandoek en een grote opblaaspop.

Sfeeractie
De Rood Zwart tifosi lieten zich ook nu niet onbetuigd en hadden vele uren schilderwerk besteed aan een reusachtig spandoek van maar liefst 42(!) meter. Deze hing over de volle breedte van het balkon van het Noaberhoes. Daarnaast vele Rood Zwarte vlaggen. Sv Delden supporters hadden hun blauw-gelen vlaggen achter beide doelen opgehangen, dit zorgde samen al voor de wedstrijd begon voor een prachtig plaatje en sfeer.

Jeugdspelers met spelers het veld op
De β€œonder 8” jeugd van beide club hadden ook een spannend derby: deze jongens en meisjes mochten met de spelers aan de hand mee het veld op lopen. Ze waren erg onder de indruk van de sfeer, muziek en siervuurwerk dat werd afgestoken bij de opkomst.

Wedstrijdverslag
Nadat alle rook van het siervuurwerk was verdwenen kon de derby beginnen. SV Delden ging er met de winst van door. De ploeg van trainer Rob Bakker won met 1-3. Halverwege stond er een 1-2 stand op het scorebord. Rood Zwart moest door de nederlaag wachten op wat de concurrentie deed om te weten of het deze ronde al zeker is van lijfsbehoud. Dat zijn ze, na de uitslagen van zondag. Ze blijven op een stabiele 7e plek staan. SV Delden houdt nog een kleine kans op het kampioenschap, met 4 punten achter koploper Markelo met nog 2 speelrondes te gaan.


De ploegen waren in de openingsfase goed aan elkaar gewaagd. Delden was wel wat comfortabeler aan de bal, maar Rood Zwart bleef aanvankelijk makkelijk op de been. Rood Zwart kreeg de eerste grote kans. Spits Thomas de Graaf mikte de bal over de keeper net iets te hoog en spatte op de lat uiteen. Na ruim een kwartier ontbrandde het duel echt. De bezoekers namen via Scott Wold de leiding en wisten ook door te drukken. Een aantal minuten later lag de bal opnieuw achter de doelman van Rood Zwart. Dit keer was het Colin Verberne die scoorde.

In de 36e minuut besliste Delden het duel al bijna, maar een afstandsschot spatte uiteen op de paal. Een onbesuisde ingreep van een SV Delden verdediger, leverde Rood Zwart vlak voor de pauze een prachtige mogelijkheid terug te keren in de wedstrijd. De toegekende strafschop werd door Daan Extercate feilloos langs de doelman geschoten. Ruststand 1-2.

Na de pauze werd er door beide ploegen geknokt, maar dat kwam het spel niet ten goede. SV Delden hoefde niet en wachtte rustig af en Rood Zwart was niet bij machte om echt gevaarlijk te worden. In de 70e minuut viel de 1-3. Na goed doorzetten op recht werd de bal voor het doel gebracht en kon worden binnengegleden door Colin Verberne.

Rood Zwart werd hierna nog gevaarlijk uit een vrije bal en even later leek een Rood Zwart speler op de doelman van Delden af te kunnen. Onderweg werd hij gehinderd waardoor het nooit tot een kans kwam. In de rommelige slotminuten werd er niet meer gescoord. Eindstand: 1-3.

Prima sfeer
Tijdens de derby was de sfeer prima. De activiteiten- en kantine commissie van Rood Zwart had zijn best gedaan er een mooie avond van te maken voor iedereen en dat is zeker gelukt met een zeer gezellige 3e helft. Er was een verloting met mooie prijzen en een live zanger maakte feest compleet in clubgebouw ’t Noaberhoes.

Het bleef nog lang gezellig op sportpark de Scheetheuvel in een ongedwongen sfeer.