De succesformule van jeugdtrainer Kars

In gesprek met jeugdtrainer Kars die dit seizoen voor het derde jaar op rij één van ‘zijn’ jongens naar de jeugdopleiding van FC Twente/Heracles ziet vertrekken. Wat is zijn geheim?

We beginnen bij het begin, want Kars Linderman is inmiddels voor velen een bekend gezicht binnen Rood Zwart, maar niet iedereen zal hem kennen. Kars (25) loopt al sinds zijn eigen voetbaljeugd rond op Sportpark de Scheetheuvel. Eigenlijk moesten eerst de zwemdiploma’s op zak zijn, maar hij kreeg het voor elkaar om al in hetzelfde jaar bij de welpen van Rood Zwart te mogen beginnen. Hij doorliep alle jeugdteams, maar eindigde vlak voor de overgang naar de senioren met een seizoen vol blessures. Reden voor Kars om te stoppen als fanatieke voetballer. Was hij doorgegaan, dan had hij misschien naast zijn broers Stef en Jelte in het eerste elftal van de club gespeeld, maar zover is het dus niet gekomen.

Andere route
Kars koos een andere route, het spelletje vond en vindt hij namelijk veel te leuk. Eigenlijk vindt Kars alles wat maar een beetje met sport te maken heeft leuk. Inmiddels zien we hem al 7 jaar rondlopen als jeugdtrainer bij Rood Zwart. En niet geheel zonder succes is inmiddels gebleken. Kars vertelt bij de jeugd onder 8 te zijn begonnen. Eerst alleen als trainer, maar al snel in de rol van trainer/coach. En meestal ieder seizoen voor een andere groep kinderen. Kars gelooft er ook in dat het de kinderen goed doet om af en toe een nieuw gezicht voor de groep te zien met nieuwe en andere oefeningen. In de afgelopen jaren was Kars vooral actief bij de jeugd onder 11 en onder 12. In deze laatste leeftijdsgroep stroomden achtereenvolgens Rens Visschedijk, Noud Breukers en dit jaar Milo Meijer uit naar de FC Twente/Heracles Academie.

Positief
Wat is jouw succesformule Kars? “Wat ik echt heel belangrijk vind, is dat ik spelers blijf motiveren en uitdagen. Ongeacht het niveau trouwens. Spelers die al vaardiger zijn, geef ik extra opdrachten, zodat ze het niet saai gaan vinden en plezier houden. Ik ben er namelijk van overtuigd dat plezier en succes samen gaan. Ik coach zo positief mogelijk en vind het belangrijk dat kinderen zich veilig en vertrouwd voelen. Ik zie het maar als compliment dat er nog steeds spelers uit eerdere jaren zijn die af en toe bij een training komen kijken of mij vertellen waar ze mee zitten. Dat betekent trouwens niet dat ik niet streng kan zijn. Er moet wel serieus getraind worden. Maar de combinatie en goede balans zorgen er in mijn ogen voor dat kinderen iets leren. En het is natuurlijk hartstikke leuk dat deze jongens het zo goed doen en ik daar iets aan bij heb kunnen dragen.“

Circuittraining
Even terug naar het training geven bij Rood Zwart. Een aantal jaar geleden heeft Rood Zwart circuittraining voor de jongste jeugd ingevoerd. Kars was toen al even trainer en stond hier dus midden in. We vroegen hem wat hij hiervan vond. “In het begin keek ik er wel met twee gezichten naar. Ik vond het heel goed dat iedereen hetzelfde trainingsaanbod kreeg, maar in de praktijk bleken niet voor iedereen alle oefeningen goed uitvoerbaar, dus was je teveel tijd kwijt met de training aanpassen op het individu. Dat was even zoeken, maar is zeker goed gekomen. Het is ook een fijne vorm voor (beginnende) trainers, omdat het een hele duidelijke structuur geeft. René (van Norel) heeft dit gewoon heel goed opgezet en voor de JO8 tot en met de JO10 vindt ik deze vorm echt perfect. Iedereen kan in die leeftijd hierdoor dezelfde basisvaardigheden aanleren en dat effect zie je echt terug in de jaren daarna. Ik hoop dat Rood Zwart de circuittraining voor de jongste jeugd blijft vasthouden. Hoe de ontwikkeling daarna gaat, is ook een beetje afhankelijk van de lichting.”

Plezier
Kars vindt het mooi om te zien hoe spelers zich ontwikkelen. “Dat is eigenlijk het leukste aan training geven: begin van het seizoen vergelijken met einde van het seizoen en zien dat een kind gegroeid is in vaardigheden. De meeste kinderen willen heel graag iets leren. Als ze daar dan ook nog plezier in hebben, heb je daar zelf ook plezier van. En iedereen kan iets leren op zijn of haar eigen niveau. Dat kunnen ook hele kleine dingen zijn. Dat ik daar dan iets aan bij heb kunnen dragen, is echt mooi.”

Trainingsvormen
Natuurlijk zijn er honderden trainingsvormen. De één nuttiger, de ander misschien leuker. Kars doet het liefst verschillende soorten positiespel met de kinderen, ook al weet hij dat de kinderen dit niet altijd de leukste oefeningen vinden. Hij ziet het als één van de beste trainingsvormen, juist omdat spelers er heel veel van kunnen leren. Ze leren techniek, snelheid, inzicht én kunnen veel met de aanwijzingen die je ze geeft, aldus Kars. We vroegen natuurlijk ook wat de kinderen dan het leukste vinden om te doen. “De spelers worden altijd extra blij van afwerkoefeningen en partijvormen. Eén tegen één is ook altijd een succes. Dat geldt eigenlijk voor alles met een wedstrijdelement.”

Nu nemen Kars en Rood Zwart dus voor het derde seizoen op rij afscheid van een speler die naar de FC Twente/Heracles Academie vertrekt. Voor een relatief kleine vereniging als Rood Zwart is dit echt uniek. Na Rens en Noud, gaat Milo zijn succes beproeven bij de club uit Enschede, een droom die uitkomt. Milo kreeg een fantastisch afscheid toen hij enkele weken geleden onder leiding van Kars, samen met Tygo Dijkmans, Dylan Neuber en Tom Bloeming, kampioen werd met de JO12-1 in de eerste klasse.

Volgen
En blijf je de jongens die vertrekken ook nog een beetje volgen? “Jazeker, ik heb nog regelmatig contact en als het lukt, ga ik weleens een wedstrijd kijken. Het is erg leuk om te zien dat ze op hun plek zitten en worden uitgedaagd op het juiste niveau. Bij Rood Zwart is het bijvoorbeeld soms lastig om samen te spelen als je de beste speler van het team bent, al moedigde ik dat wel aan. Nu zitten ze in een team met alleen maar gelijkwaardige spelers. Dat is mooi om te zien. En natuurlijk ook leuk dat ze de basis die ze bij Rood Zwart hebben geleerd, meenemen. Dat zie ik in het veld echt nog wel terug.” Oké, dat is natuurlijk wat je zelf ziet, maar wat hoop je dat Rens, Noud en Milo blijven onthouden van jouw trainingen? Kars: “ik hoop doorzettingsvermogen en dat ze plezier moeten hebben en houden. Ook als er een keer iets niet lukt, het vertrouwen houden dat een volgende actie wel slaagt. Ze moeten niet blijven hangen in iets negatiefs, maar juist positief blijven.”

Eigenlijk een hele mooie samenvatting van trainer Kars. Precies zoals hij er zelf in staat en wat hij de jongste spelers van Rood Zwart al heel wat jaartjes probeert mee te geven. Volgend seizoen zien we Kars op het hele veld terug. Hij traint dan samen met Tygo voor het eerst de JO13 en staat ook op de zaterdagen weer met Tygo en Tom langs de lijn. Veel succes voor het komende seizoen Kars en bedankt voor dit leuke gesprek!


Hoe kijken de jongens zelf eigenlijk terug op hun tijd bij Rood Zwart en trainer Kars? We vroegen het hen!
 
Wat is het belangrijkste dat je van Kars hebt geleerd?
Rens: “Ook als het slecht gaat, positief blijven en altijd doorgaan.”
Noud: “Overzicht houden en samenspelen.”
Milo: “Veel positiviteit naar je medespelers geven.”
 
Wat vond je het leukste in de trainingen of wedstrijden met Kars?
Rens: “Afwerkvormen tijdens de training en fijn dat het altijd serieus was.”
Noud: “Bij elk kwart in de wedstrijd ging Kars iets nieuws uitleggen.”
Milo: “Met de training één tegen één spelen.”