In memoriam Herman Efftink

11 maart 1938    –    24 november 2021

Op woensdag 24 november 2021 is onze Rood Zwart vriend Herman Efftink op 83-jarige leeftijd overleden.
Herman heeft zich tientallen jaren op diverse terreinen ingezet voor onze vereniging. Vanaf zijn jonge jaren voetbalde hij uiteraard bij Rood Zwart.
Of beter gezegd keepte hij bij Rood Zwart. En dat kon hij als de beste.
Zo maakt hij in 1960 als keeper deel uit van het kampioenselftal dat op 13 maart van dat jaar de promotie naar de KNVB wist te bewerkstelligen.
Na drie kampioenschappen op rij werd voor de eerste keer in de historie van de vereniging de onderafdeling TVB verlaten om op te klimmen naar de vierde klasse KNVB. 

Hieronder zien jullie nog een krantenknipsel van deze memorabele gebeurtenis.

Even later nam Herman de zaak van zijn vader over.  Een bekende slogan uit die tijd was: “Beter voor minder bij magazijn de Vlinder”. 
Het overnemen van de zaak bracht ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee en daarom besloot “Herman van de Vlinder” het risicovolle keepersvak te verlaten. Dat betekende overigens niet het einde van zijn sportieve carrière bij Rood Zwart. Integendeel! Hij ging zich toeleggen op het fluiten als scheidsrechter. En hoe! Meer dan 50 jaar was hij clubscheidsrechter en bondsscheidsrechter.

Hij leidde de wedstrijden steeds met flair en humor. En als je het niet eens was met een beslissing, dan kon het zo maar zo zijn dat hij je zijn bril aanreikte met de woorden: ”As ie ut met dis’n bril better kunt seen, dan mai de fluut d’r bie hem”. Vaak was met zo’n opmerking de kou dan wel uit de lucht. Pas in 2016 hing Herman zijn fluitje aan de spreekwoordelijke wilgen.

Door zijn humor was Herman ook steeds een graag geziene gast in de kantine en bij andere gelegenheden. Herman was nooit om een praatje verlegen en bracht altijd een stuk gezelligheid met zich mee. Uiteraard was hij al die tijd steunend lid van onze vereniging en lid van de Club van 100. Voor die laatste club had hij ook zitting in het bestuur.

Vanwege zijn grote betekenis voor Rood Zwart is Herman vanzelfsprekend benoemd tot “lid van verdienste” en is hij onderscheiden met de Rood Zwart-speld.

Wij verliezen in hem een betrokken lid die veel voor Rood Zwart heeft betekend en zo zullen we hem ook blijven herinneren.

Ter nagedachtenis en eerbetoon aan Herman zal de eerst volgende thuiswedstrijd van ons eerste elftal met een minuut stilte beginnen. Dat doen we zodra er weer publiek wordt toegestaan op de Scheetheuvel. De verenigingsvlag zal dan halfstok hangen en de voetballers van Rood Zwart zullen de wedstrijd met een rouwband spelen. Ook zullen dit weekend alle thuiswedstrijden met een minuut stilte beginnen.

Dankbaar voor wat Herman voor Rood Zwart heeft betekend, betuigen wij onze oprechte deelneming aan Gerard & Nicole, Stan & Resie, Bjorn & Merel. We wensen hen veel sterkte toe om het verlies van hun pa en opa te dragen.

Bestuur, nestor, (ere)leden, scheidsrechters en vrijwilligers