Rood Zwart luidt het nieuwe jaar in met drie groene mijlpalen

08-01-2020

Met een druk op de knop openden wethouder Harry Scholten en voorzitter Robert Ros de ‘drie groene mijlpalen’ waar de voetbalvereniging Rood Zwart in de afgelopen periode keihard aan heeft gewerkt. Op de verjaardag van de vereniging werd op deze wijze stil gestaan bij de plaatsing van meer dan 400 zonnepanelen, de installatie van LED verlichting en de vervanging van het nieuwe kunstgrasveld.  Voorzitter Ros is blij met deze nieuwe mijlpalen die sportaccommodatie “De Scheetheuvel” nog groener en duurzamer maken:  “Het kunstgras voldoet weer aan alle normen, de LED verlichting is fantastisch en de zonnepanelen zijn goed voor het milieu”.

De plaatsing van de zonnepanelen kende een lange periode van zorgvuldige voorbereiding. Maar het resultaat mag er wezen. Vanaf 2020 leveren de zonnepanelen een jaarlijkse productie van 115.000 MWh, genoeg om 41 huishoudens van groene elektriciteit te voorzien. Daarnaast wordt jaarlijks 46.000 kilogram CO2 bespaard en dat staat gelijk aan het aanplanten van 150 bomen.

Met de vervanging van de verlichting door LED wordt geen energie geproduceerd, maar wel aanzienlijk bespaard. Ook hier is sprake van een acceptabele terugverdientijd. De vereniging moet wel eenmalig fors investeren, maar verdiend dat op termijn in de exploitatie terug. Ros: “Het is mooi dat je op deze wijze het milieu kunt dienen, zonder dat het op lange termijn al te veel gaat kosten”.

De vervanging van het kunstgrasveld vond plaats onder verantwoordelijkheid van de gemeente Hof van Twente. In goede samenwerking met Rood Zwart konden de kosten aanzienlijk worden beperkt. Zo werden vier velden tegelijk aanbesteed, namelijk die van BWO, Hengelo, Barbaros en Rood Zwart. Ook werd er voor gekozen om de klus niet in de drukke zomermaanden te klaren, maar in de relatief rustige periode daarna. “Het is goed dat op deze wijze zorgvuldig met overheidsgeld is omgegaan, want wat je éénmaal uitgeeft kun je niet gebruiken voor andere maatschappelijke doelen”, aldus voorzitter Ros.  Ook vindt Ros het een groot pluspunt dat de nieuwe grasmat extra hulplijnen heeft voor het pupillenvoetbal en voor allerlei trainingsvormen. ”Hierdoor hoeven de velden bij elke training en wedstrijd niet telkens opnieuw met pionnen uitgezet te worden. Ook de scholen, die intensief gebruik maken van het veld, zullen daar veel profijt van hebben”.  

Ros bedankte aan het einde van de avond iedereen en bovenal de  vrijwilligers die bijgedragen hebben aan de realisatie van de drie mijlpalen.

 

 
 
Geen producten
Naar winkelwagen