Geslaagd Sportcafé met Wim Kieft

22-10-2016

 

 

Discussie over de komende Hofderby GFC - Rood Zwart,
de schuldsanering, kritisch over Hans van Breukelen,
heimwee naar Voetbal Inside, het EK '88, de kopbal tegen
Ierland en zijn biografie…, zijn zomaar enkele steekwoorden
die uitvoerig aan de orde kwamen.

Naast veel bruisende bouw- en voetbalactiviteiten beleefde Rood Zwart afgelopen donderdag een evenzo bruisende activiteit, maar dan van heel andere orde. Met een volle kantine (>140 belangstellenden!), een goed op dreef zijnde gespreksleider Eddy van der Ley en de hoofdpersoon Wim Kieft, waren op voorhand voldoende ingrediënten aanwezig om er een mooie avond van te maken.

Nadat Ben Visschedijk ieder welkom had geheten was het woord aan Willem. Als geen ander kon hij vertellen over zijn jaren als voetballer bij o.a. Ajax, PSV, FC Pisa en niet te vergeten het Nederlands elftal. Met zijn nuchtere kijk op de krachtenvelden die toen ook al volop speelden (verrassend was daarbij zijn mening over Hans van Breukelen en Marco van Basten), relativeerde Wim Kieft vooral zijn rol bij bijvoorbeeld het Nederlands elftal tijdens de EK`88. In de basis werd gestart met spits Johny Bosman.
Met Marco van Basten, aanvankelijk geblesseerd maar toch erbij, moest hij genoegen nemen met een plaats op de bank. En toch werd hij door Rinus Michels als pinchhitter ingezet in de wedstrijd tegen Ierland. En elke voetballiefhebber weet het nog; zijn kopbal na een mislukt schot die doel trof en Nederland zich plaatste voor de halve finale tegen Duistland, deze versloeg en daarna ook de finale pakte na winst op Rusland. Ja, Willem was erbij!

 

Heel veel hoogtepunten, die vreemd genoeg en helaas ook gevolgd werden door enorme dieptepunten. Wim Kieft spreekt dan openhartig over de donkere periode in zijn leven, waarin hij afglijdt als gevolg van drank- en drugsgebruik. Zijn biografie heeft hij vastgelegd in een spraakmakend boek met de veelzeggende titel KIEFT. Velen hebben het inmiddels gelezen en ervaren het als zeer bijzonder, open, kwetsbaar, maar mooi om te lezen. Willem refereert aan zijn stappen naar herstel, hoe moeilijk en zwaar die tijd was. Hij heeft zich er bovenop gevochten, maar is ook nog steeds onder behandeling om aan de goede kant van de streep te kunnen blijven. Op sympathieke wijze dwingt hij respect af onder de aanwezigen.
De avond werd beëindigd met een korte sportquiz, doorspekt met vragen over de carrière van Willem Kieft. De winnaars ontvingen een door Kieft gesigneerde wedstrijdbal en het boek TOPshow van VI.
Nadat Ben Visschedijk de hoofdrolspelers bedankt had en de sponsoren en alle aanwezigen uitnodigde voor een drankje, kon Wim Kieft snel zijn biezen pakken. Want hij had nog een trein naar Amsterdam te halen…

   

Voor alle foto's van het Sportcafé met Wim Kieft klik hier >>>

 
 
Geen producten
Naar winkelwagen