Spelregelwijzigingen per seizoen 2016-2017

21-08-2016

De spelregelcommissie van de FIFA/KNVB heeft de spelregels m.i.v. seizoen 2016 – 2017 flink aangepast. Hieronder volgen de belangrijkste wijzigingen:

* Aftrap
De aftrap mag door 1 persoon gedaan worden en de bal hoeft niet meer vooruit gespeeld worden.

* Strafschop – gele/rode kaart
Indien een verdediger een overtreding in het strafschopgebied maakt, waarbij getracht wordt de bal te spelen, volgt er een gele kaart en een strafschop. De straf “strafschop, rode kaart en schorsing” vond men in dit geval te zwaar.

Bij opzettelijk hands, vasthouden, duwen, of wanneer een speler niet de intentie heeft om de bal te spelen (o.a. haken, tackles van achteren) volgt wel een rode kaart en een strafschop.

Alle bovenstaande overtredingen buiten het strafschopgebied worden wel met een rode kaart bestraft, omdat er dan geen sprake is van een strafschop.

Het nemen van een strafschop moet in één vloeiende beweging gebeuren. Gebeurt dit niet, dan is dit een overtreding en volgt er een indirecte vrije trap voor de tegenpartij. 

* Doelschop
Als de doelschop in het eigen doel wordt getrapt is de hervatting een hoekschop voor de tegenpartij, mits de bal eerst buiten het strafschopgebied is geweest. Als de doelschop rechtstreeks in het andere doel wordt getrapt, is het een doelpunt.

Een tegenstander die zich in het strafschopgebied bevindt als de doelschop wordt genomen, mag de bal niet als eerste spelen.

* Overtredingen
Geweld of buitensporig commentaar tegenover een scheidsrechter of assistent-scheidsrechter wordt bestraft met een directe vrije trap en dus een strafschop indien dit in het strafschopgebied gebeurt.

Indien een scheidsrechter het spel moet onderbreken vanwege een wisselspeler die onreglementair het veld inkomt lopen, volgt er een directe vrije trap tegen op de plaats waar de scheidsrechter het spel onderbrak.

Vanuit een directe vrije trap en indirecte vrije trap kan men niet rechtstreeks scoren in eigen doel; spelhervatting is dan een hoekschop.

* Verzorging geblesseerde speler  –  gele/rode kaart
Een speler die een blessure oploopt door een overtreding van een tegenstander, die daarvoor geel of rood krijgt, mag ter plekke op het veld worden verzorgd. Bij dergelijke overtredingen is er anders sprake van een dubbele straf: namelijk een blessure en met tien man verder spelen.
(Bij cat. B mag een blessurebehandeling altijd binnen de lijnen plaatsvinden.)

* Minimum aantal spelers
Als een team minder dan 7 spelers heeft, mag niet aan de wedstrijd worden begonnen. Wanneer een team tijdens een wedstrijd met minder dan 7 spelers komt te staan, mag het duel niet worden voortgezet.

Voor een overzicht van alle spelregels, zie KNVB spelregels 2016-2017 >>>

 
 
Geen producten
Naar winkelwagen