Binne Visser geeft vrouwenvoetbal een stem in het bestuur

24-04-2016
Op de algemene ledenvergadering van 9 november 2015 trad Binne Visser toe tot het bestuur van Rood Zwart. Met deze installatie kon hij een vinkje zetten achter één van de punten op de to-do list van de Vrouwenvoetbalcommissie. Maar ‘een lid van de Vrouwenvoetbalcommissie in het bestuur’ is niet het eerste punt dat sinds de komst van deze commissie is afgevinkt en als het aan Binne ligt ook nog lang niet de laatste. Want wanneer hij zich samen met andere vrijwilligers ergens hard voor maakt, stelt hij vooruitstrevende doelen die ze vervolgens stap voor stap willen bereiken.
 
Voorafgaand aan een van de vergaderingen van de Vrouwenvoetbalcommissie spreekt de redactie van het clubblad het nieuwe bestuurslid bij Rood Zwart onder meer over zijn doelen. Binne draagt sinds vorig jaar de titel bestuurslid, maar een sleutel van de kantine is hem nog niet toegekend. Dus noodgedwongen wordt er voor het interview uitgeweken naar de kleedkamers. Een plek waar hij sinds zijn 22ste niet meer als voetballer is geweest. Tot deze leeftijd speelde hij namelijk bij vv Oerterp als derde klasser in Friesland, maar wegens blessures moest de Friese linkspoot zijn voetbalcarrière beëindigen. Vanuit Friesland belandde Binne in Delden en vond hij zijn plek als vader van een voetballende dochter bij Rood Zwart, waar hij zijn carrière op een ander vlak binnen de voetballerij voortzet.
 
Wie is Binne?

 

Een vraag die bij menig lezer van dit artikel waarschijnlijk al opkwam, en een vraag die hem verrast wanneer hiermee het interview wordt geopend.
De feiten worden opgedreund: man van Ellen, vader van Nynke (15) en Femke (bijna 13), sinds 2005 inwoner van Delden, oud-voorzitter van de Deldense Stadsraad en Directeur HR en interne communicatie van Kramp (een bedrijf in Varsseveld, met een kleine 3.000 medewerkers in 25 verschillende Europese landen, dat spare parts voor de agrarische industrie verkoopt). Maar wat brengt deze man, trotse vader en betrokken Deldenaar nou eigenlijk naar Rood Zwart?

 
Kartrekker van Vrouwenvoetbalcommissie
Letterlijk: een Harley Davidson. Kijk, zo leren we hem al beter kennen. Zijn schaarse vrije tijd vult Binne onder meer met een rit op zijn motor, golfen of voetbal kijken bij zijn dochter Nynke die al sinds haar zesde bij Rood Zwart speelt. Na enkele jaren de functie van leider van het meidenteam te hebben vervult, zie je Binne tegenwoordig op zaterdag als supporter langs het veld staan. “Het eerste jaar dat ik geen leider meer was, ging ik op een andere manier naar het voetbal en de organisatie kijken”, legt Binne uit, “Ik merkte dat er recentelijk, op Conny Kemerink op Schiphorst en een enkeling na, eigenlijk te weinig mensen bij de club actief waren bij het meisjesvoetbal en heb samen met een aantal gelijkgestemden besloten om, in plaats van te blijven mopperen, mijn mouwen op te stropen.” Bij verschillende andere betrokkenen (waaronder ouders, leiders en seniorenspeelsters) speelde deze gedachte ook en samen maken zij zich opnieuw sterk voor deze discipline. Na één vergadering bleken alle neuzen al dezelfde kant op te staan en dit leverde in januari 2015 de Vrouwenvoetbalcommissie van Rood Zwart op, met de gedreven Binne Visser als voorzitter en kartrekker.
 
Ambitieuze doelstellingen
Als onderdeel van Rood Zwart draagt de Vrouwenvoetbalcommissie een sportieve en een sociaal maatschappelijke doelstelling. “We moeten de aantrekkelijkheid vergroten”, stelt de voorzitter, “zodat we nog groter kunnen worden, want als je groter wordt kun je dingen beter organiseren. Dan kan je misschien zelfs met twee teams gaan spelen, en dat is de ambitie. Dan kun je een selectie maken waarbij de sociaal maatschappelijke doelstelling meer centraal staat, en waarbij je de keuze hebt om iets met kwaliteit te doen en betere speelsters ook hiervoor de ruimte te bieden.”

Naast deze ambitieuze doelstellingen is de commissie opgericht om het vrouwen- en meisjesvoetbal goed te organiseren. Binne licht toe: “Er moest een goede infrastructuur komen, we moesten als commissie zorgen dat we op bepaalde posities mee gingen praten en ook invloed kregen. Dus sloten we ons bij bestaande commissies aan om samen te werken, maar ook om nadrukkelijk de sport voor meisjes/vrouwen anders te benaderen. Het moet een eigen identiteit en een erkenning krijgen.” Naast alle commissies binnen Rood Zwart is het bestuur volgens Binne een erg belangrijke factor, hier is hij nu zelf bij aangesloten. Waarbij het overigens zijn persoonlijke voorkeur heeft om deze functie op termijn door een vrouw te laten invullen.
 
Vrouwenvoetbal bij Rood Zwart op de been houden
Terugblikkend op hetgeen de commissie tot op heden heeft bereikt is de kartrekker tevreden: “Ik denk dat we over de hele as het maximaal haalbare hebben gedaan het afgelopen jaar. We hebben het seniorenteam kunnen behouden, daardoor hebben we in de jeugd wel veel moeten schuiven, maar dit staat nu goed. Verder regelen we veel voor deze tak van sport en zetten de betrokkenen, waaronder de train(st)ers, zich ook echt enorm voor de meiden in.” Toch bevindt het vrouwenvoetbal, met name het seniorenteam, bij Rood Zwart zich in zwaar weer. Om aan verbetering en ontwikkeling te blijven werken en het vrouwenvoetbal te promoten, werkt de Vrouwenvoetbalcommissie ook nauw samen met andere clubs in de regio. Met name in Hengelo waar ze ook een vrouwenvoetbalkern hebben. Dit om van elkaar te leren, te zorgen dat het aantal speelsters weer gaat groeien en om het vrouwenvoetbal de verdiende erkenning te geven.
 
 
Geen producten
Naar winkelwagen