In de hoofdrol: Jan Smit en GertJan Verbeek (verslag)

15-12-2015

Tijdens de jaarlijkse sponsoravond van onze club, onlangs gehouden op donderdag 10 december, hadden we 2 markante figuren uit de Nederlandse voetbalwereld op bezoek.  Op deze avond werden in de kantine van onze club voorzitter Jan Smit van Heracles Almelo en de al even bekende oefenmeester van het Duitse Vfl Bochum Gertjan Verbeek voor even herenigd. Bij Heracles Almelo werkten ze uitstekend samen, maar stonden ze soms ook met de koppen tegenover elkaar, terwijl de stoom uit hun oren kwam. Genoeg ingrediënten dus voor een boeiend spektakel. Vele sponsoren hadden net als leden van de club van 100 en andere belangstellenden de weg gevonden naar het clubgebouw, onder het motto: “dit willen we meemaken”. En het was de moeite méér dan waard!

Na een algemeen welkomstwoord van Judith Ros namens het bestuur en sponsorcommissie werd de microfoon overgegeven aan presentator Eddy van der Ley die op welbespraakte manier en met uitstekend gevoel voor enkele cynische vragen de gasten uitvoerig aan de tand voelde.
Tijdens de introductie van beide hoofdrolspelers vertelde Smit over zijn eerste ervaringen met Verbeek als trainer. Ooit in dienst gekomen bij Heracles Almelo via contacten met de evenzo vermaarde Frits Korbach. Na 2 x een dienstverband zat er geen 3e keer in, aldus Verbeek én Smit, waarbij Verbeek nog even refereerde aan een 1e contract wat formeel nooit ondertekend is. Maar wat wel kenmerkend was voor hun onderlinge relatie op basis van vertrouwen en wederzijds respect.
Verbeek meldde nog wel dat een trainersfunctie bij zowel Heracles Almelo als ook bij FC Twente wat hem betreft wel mogelijk moet zijn. Smit assertief d`r overheen: “als er maar voldoende jaren tussen zitten”! Dat Heracles Almelo nu zo positief in de ‘picture’ staat laat Smit niet verleiden tot euforistische uitspraken. Hij vindt alles zeer betrekkelijk. Desgevraagd naar de reden van het succes noemt hij een aantal zaken. ‘De binding met de regio’, komt als eerste uit zijn mond. Daarnaast het nieuwe stadion, veel eigen mensen in dienst, die overigens bijna allemaal de opleiding van Verbeek hebben gehad. Smit vindt de pick-orde van belang; “heb je veel ervaring, dwing je respect af”, aldus de voorzitter. Verbeek vult aan: “een goede samenwerking binnen de trainersstaf is van eminent belang”. Met de inbreng van ieders specifieke kwaliteiten. Zo is Krüzen een assistent-trainer met het juiste voetbalgogme en levert op dat vlak een zeer waardevolle bijdrage aan het vormen van jonge spelers. Smit weigert te praten over situatie bij de buurvereniging FCT uit Enschede. Vindt dit onder de gegeven omstandigheden niet chique en dat siert hem, was de mening van het boeiend luisterende publiek in de zaal. Op de vraag of Foppe de Haan bij Heerenveen dit seizoen de trainers job afmaakt, waren beide gasten duidelijk in: Dit gaat hij wél doen.
Inmiddels heeft de actualiteit deze stelling bevestigd.
Verbeek werd gevraagd hoe hij aankijkt tegen de beleving van jonge voetballers. Daarin was hij pertinent en duidelijk: hij hekelt het leefgedrag van de jonge gasten. Vroeger was het 3 uur per dag trainen of in ieder geval bezig zijn met voetbal. 7 Dagen in de week levert dan zo`n 21 uur betrokkenheid met voetbal op. Tegenwoordig 1,5 tot 2 uur per dag en dat 3 x in de week. Is nog maar 6 uurtjes?! En dan meteen weer de koptelefoon op en gamen op de smartphone. Verbeek constateert bij de Nederlandse jeugd fysieke achterstand op velerlei (sportief) gebied. Hij vindt dat de overheid hierin zijn verantwoording moet nemen. Smit stelt dat Heracles Almelo een aantal heel duidelijk huisreglementen kent voor zijn spelers. Tijdens clubactiviteiten géén koptelefoon op, géén pet op (je hebt je te gedragen als gastheer), geen foto`s maken en meer van dat soort zaken. Dat alles op straffe van een geldboete bij overtreding. Waarop Verbeek een duidelijk understatement maakte door te stellen zich hierin volledig te kunnen vinden, maar op een andere sanctie inzet.
Hij zegt: een geldstraf uitdelen is afkopen van slecht gedrag. Dat functioneert niet. Wegsturen en een aantal weken niet laten voetballen, pakt spelers veel meer aan. Verbeek refereert aan zijn doelman die onlangs via FB enkele uitspraken deed waarop hij aangesproken is door de technische staf van VFL Bochum en vervolgens enkele weken op verlof gestuurd is om na te denken over zijn daad.

En zo kwamen er diverse aansprekende zaken voorbij, doorspekt met mooie anekdotes en boeiende ervaringen. Tegen het eind van de avond was er uiteraard gelegenheid tot het stellen van vragen door de toehoorders. Zo werd door Verbeek desgevraagd voorspeld dat hij verwacht dat Smit nog 3 jaar voorzitter is van Heracles Almelo. Maakte Smit een mooi gebaar door 20 toegangskaarten beschikbaar te stellen voor een thuiswedstrijd van Heracles Almelo. En gaf Verbeek aan helaas geen tijd te hebben om een vrije zaterdag mee te helpen bouwen aan ons nieuwe clubhuis.
Afsluitend met een voetbalkwis waarin enkele mooie prijzen te winnen waren, werd een zeer enerverende avond met evenzo boeiende gasten rond 22.00 uur afgesloten. Samengevat: zoals sportverslaggever Theo Reitsma ooit al eens meldde: “een mooi stel gasten” heeft onze club een enerverende avond bezorgd. Na het vertrek van de hoofdrolspelers konden de sponsoren en overige aanwezigen nog een gezellige 3e helft er aan vast knopen.


Klik HIER  voor de foto's.

 
 
Geen producten
Naar winkelwagen